Kaj-na-dopustu-delajo-in-berejo-uspesni

Pozor! Pazite se po-počitniškega bankrota!

Bliža se poletje in z njim tudi zaslužen letni oddih. In tako kot se moramo vsako leto zaščititi pred nevarnimi sončnimi žarki, se moramo vsako leto zaščititi tudi pred po-počitniškim bankrotom. Obvezno preberite kako!

Kaj-na-dopustu-delajo-in-berejo-uspesni

Predstavljajte si, da se vrnete iz dopusta… Lepo ste spočiti, polni energije, čudovitega izgleda in potem, ko pogledate stanje na vašem računu vas zadane… Kot strela z jasnega! Negativno stanje na vašem transakcijskem računu! In ko pogledate še dolg seznam neizvršenih plačil na kreditnih karticah, se zgrozite! V trenutku pozabite, da ste bili na dopustu, pozabite na vse lepe trenutke, saj je edina misel s katero se ukvarjate ta, s čim boste naslednjih 6 mesecev plačevali položnice?

Da se vam to nebi nikoli zgodilo, vam ekipa Moj budget razkriva kako se zaščititi pred po-počitniškim bankrotom:

1. Kar je najbolj pomembno! Načrtujte poletni oddih! Natančno določite višino vašega budgeta, ki ga boste namenili poletnemu oddihu. Pravočasno poskrbite za sredstva, ki jih potrebujete za oddih. Nastavite si finančni cilj in takoj pričnite z varčevanjem. Danes za prihodnje leto itd.

2. Nikar ne kupujte vsega, vsepovprek! Naj vas želje vaših otrok ne premamijo. Raje kakšen dan samo skupaj poležavajte na plaži, uživajte v šumenju morja, ob branju knjig ali prijetnem pogovoru. Oddih je med drugim namenjen sproščanju možganov in z nepotrebnimi nakupi tega gotovo ne boste dosegli.

3. Izogibajte se plačevanju s kreditnimi karticami, saj s tem odlagate svoje finančne obveznosti! Kreditne kartice vam obenem onemogočajo nadzor nad vašim osebnim proračunom. Hitro se vam lahko zgodi, da prihodnji mesec ne boste imeli dovolj finančnih sredstev s katerimi boste poplačali nastale obveznosti.

4. Ne prehranjujte se samo v restavracijah. Predstavljajte si kolikokrat bi morali plačati že samo za tri obroke dnevno, v obdobju enega tedna. Kar 21 krat! Verjetno veste koliko vas stane povprečen obrok in če to zmnožite z 21… Ja, gotovo ni malo. In to “samo” za hrano.

5. Ne tekmujte s svojimi znanci, prijatelji! Socialna omrežja kot je npr. Facebook delajo čudeže… Zjuraj na terasi v miru pregledujete poročila, vreme, sproti malce preverite kaj se dogaja na Facebook-u, kaj delajo vaši znanci, prijatelji… Pregledujete njihove številne slike z vseh mogočih dogodkov, kje vse so bili, kje vse so zapravili… In seveda se takoj želite pohvaliti tudi vi…. Pozor! Nikar ne počnite tega! Vi veste kam vas lahko nenadzorovano zapravljanje pripelje!

In da bo zaščita pred počitniškim bankrotom trajala veliko dlje kot najboljša krema za sončenje, se na počitnikovanje res dobro pripravite. Pri tem vam lahko pomaga aplikacija mojbudget. Z aplikacijo si boste lahko vaš letni oddih nastavili kot cilj, spremljali kje na tej poti do uresničitve ste in kaj morate še narediti, da ga boste pravočasno dosegli. V kolikor aplikacije mojbudget še nimate, vas vabimo da se registirate tu.

Prijeten oddih vam želimo!