boys-286245_640

Ni treba, da je vstop v novo šolsko leto polno skrbi. Z nekaj konkretnimi nasveti vam pomagamo do tega, da bo z načrtovanjem odslej veliko manj stresno.

Ste morda kdaj preračunali, koliko vaša družina na leto porabi za nakup šolskih potrebščin? Upamo, da podatek poznate, sicer je to še en razlog več, da začnete voditi družinski proračun. Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun, je zbrala nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste v letošnje šolsko leto lahko zakorakali nekoliko lahkotneje, predvsem pa z manjšo finančno obremenitvijo. Seveda pa bodo ti nasveti prišli prav vsako šolsko leto.

Seznam potrebščin naredimo doma

Danes veliko šol, vsaj za prve razrede, pripravi seznam pripomočkov, ki jih bodo otroci potrebovali v prihajajočem šolskem letu. A vsi razredi tega privilegija nimajo in tisti seznam iz prvega razreda pogosto ni enak tistemu, ki ga moramo ustvariti sami v tretjem, četrtem, petem … »Skupaj s šolarjem doma pripravimo seznam potrebščin, po nakupih pa se odpravimo sami. Otroci se namreč v trgovini čustveno odzivajo na skrbno načrtovane promocijske ponudbe trgovcev. Posledično bomo kupili več oziroma dražje izdelke,« pa ima konkreten nasvet Ana Vezovišek.

Uporabimo rabljene učbenike                                                                                   

back-to-school-1576790_640»Učbenike si izposodimo od prijateljev, sosedov ali v šoli oziroma jih kupimo na sejmu rabljenih šolskih učnih gradiv ali na internetu. Pri tem pa nikar ne pozabimo, da lahko tudi mi prodamo ali posodimo učbenike preteklih let,« pravi specialistka za financiranje. Če imate možnost pridobiti izposojo učbenikov iz šolskih učbeniških skladov, pa le izkoristite to priložnost, saj je izposojnina precej nižja od nakupa novih.

Kakovost pred modo

Pomembno je, da ne kupujemo modnih, temveč kakovostne izdelke. Vzemimo na primer nahrbtnik. »Kakovostnega bo otrok lahko uporabljal več let. Če bomo kupili nahrbtnik s priljubljenimi junaki, pa ti morda naslednje leto ne bodo več aktualni.« V vsakem primeru na spletu preverimo ponudbo, s tem pa bomo prihranili čas in denar, pa tudi gorivo.

Obleko in obutev kupimo pozneje

Novo šolsko leto, nove potrebščine, nova oblačila, vse je novo. Ampak ni treba, da je vse to že 1. septembra. »Tik pred prvim šolskim dnem trgovci običajno ne ponujajo posebnih popustov, saj so ravno končali poletne razprodaje. Trgovine napolnijo z jesenskimi oblačili, ki jih prodajajo po polni ceni. Toda po nekaj tednih se to spremeni in takrat je čas, da se odpravimo po nakupih varčni ljudje. Vendar pozor! Kupimo le tisto, kar otrok nujno potrebuje,« še dodaja Ana Vezovišek.

Mi smo torej poskrbeli, da vas pravočasno opremimo z informacijami, kako se pravilno lotiti nakupa šolskih potrebščin, da ne boste zapravili več, kot je treba, vi pa poskrbite za to, da boste te nasvete res upoštevali.

Če vas zanimajo nasveti tudi za druga področja osebnih financ, recimo, kako prihraniti pri nakupu hrane in pijače, oblačil in obutve, bivanju, prevozu, darilnih in celo zdravju, pa le vzemite v roke knjigo Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem?. Je še nimate? Naročite jo lahko TUKAJ.