babi vnukinja

V kakšnem primeru je otrok lahko upravičen do žepnine, nam je tokrat zaupala Ana Vezovišek.

Ker se jutri začne novo šolsko leto, je prav, da tokratni blog posvetimo otrokom. Konkretno smo se tokrat vprašali, ali je prav, da imajo žepnino ali ne. To je večno vprašanje, mnenja pa so glede tega tako zelo različna, da smo zanj povprašali kar specialistko za financiranje in osebni proračun. Ana Vezovišek pravi …

»Pred časom, ko sva bila z možem v Ameriki in sva med drugim obiskala enega največjih gurujev za ravnanje z denarjem, sva slišala stavek, ki ga imava še danes v spominu. In sicer: The best place to go when you need money is to work.«V prevodu to pomeni, da je najboljši način, da kaj zaslužimo, da gremo delat.«

Vsi želimo otrokom najboljše, ampak …

pig-2410050_640Pa poglejmo, kako je to povezno z žepnino. »Vsi, ki imamo otroke, želimo svojim otrokom nuditi najboljše. Zanje smo pripravljeni narediti vse in še več. In to se pogosto pokaže tudi pri denarju. Damo jim žepnino, pa če za to kaj naredijo ali ne. Torej jih s tem učimo, da za denar ni treba delati in da ga kar dobimo. Pa je to res? Tudi vi plačo kar dobite ali morate zanjo pošteno delati? Zato menim, da je treba otroke seznaniti s tem, da si morajo denar zaslužiti,« pravi Ana Vezovišek.

Seveda se potem hitro najde marsikdo, ki pomisli, da svojemu otroku pa že ne bo plačeval za pospravljanje igrač ali postiljanje postelje. »Ne, to ne gre tako. Obstajajo osnovna pravila in obveznosti, ki jih mora otrok opraviti brez kakršnega koli plačila, in so obveznosti, za katere ga lahko posebej nagradimo. Katere spadajo kam, moramo oceniti sami, saj je to odvisno od starosti otroka. Pomembno pa je, da vemo, da se otrok mora naučiti, da denar ni nekaj samoumevnega, da je njegova količina omejena, in da ga mora znati tudi ustrezno razporejati čez teden ali mesec,« še poudarja specialistka za financiranje in osebni proračun.

Več o tem, katere naloge priporoča za katero starostno skupino in številne druge praktične nasvete pa lahko preberete v njeni knjigi Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem?, o kateri si več lahko preberete TUKAJ.