weights-1948837_640

Prav je, da ima v partnerski zvezi vsak svoj hobi in zanj tudi določen budget, ki je enak za oba partnerja.

Novo šolsko leto prinaša tudi nove hobije, pa ne le za otroke, ampak tudi za starše. Specialistko za financiranje in osebni proračun Ano Vezovišek smo povprašali po nasvetu, kako določiti proračun za hobi. Priznajmo si, če je ta vezan na notranje aktivnosti, organizirano izvajanje, za seboj zelo hitro potegne tudi stroške.

Kot pravi Ana, je lepo imeti hobije, da človek nima občutka, da dela le za druge, da dnevi in leta minevajo hitreje, pa si nikoli ne vzamemo časa zase in tisto, kar nas zanima. Običajno se izgovorimo na to, da nimamo denarja.

tennis-racket-2259356_640»Sama spodbujam, da ima v partnerski zvezi vsak svoj hobi in da ima zanj tudi določen budget, ki je enak za oba partnerja. Ne more, na primer, en partner za hobi porabiti dvesto evrov, drugi pa le trideset. Kaj šele, če ima potem kdo od njiju slabo vest. Budget za hobi je treba določiti skupaj in poiskati optimalne rešitve znotraj tega proračuna,« pravi specialistka za financiranje.

Kateri hobiji spadajo v kategorijo osebno?

Lahko je to obisk fitnesa ali vodene vadbe, solopetja, šole slikanja, orientalski ples ali torkov večer s prijatelji na nogometni tekmi. Ni pomembno, kako hobi poimenujemo in kdaj se ga lotimo. Pomembno je, da imata oba partnerja svoj prosti čas in da se pri tem počutita enakovredna.

Stroške je treba načrtovati, tudi stroške hobija. Če se v našem trenutnem finančnem proračunu ne najde dovolj sredstev za financiranje prostočasnih dejavnosti, pa je morda čas, da vzamete vajeti v svoje roke. S pomočjo enega od naših nasvetov, ki jih najdete TUKAJ, morda tudi vam uspe povečati vaše prihodke.

Več o tem, kako obvladovati osebne finance in druge Anine nasvete pa si lahko preberete tudi v njeni knjigi Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem?. A pohitite, na voljo je le še nekaj zadnjih izvodov, ki jih dobite TUKAJ.