man-2140606_640

Razkrivamo vam, kako učinkovito nadzorovati denarni tok.

Čeprav marsikdo misli, da je podjetnikom lažje, ker so na svojem, nimajo »šefa«nad seboj in si lahko sami razporejajo čas, v resnici ni čisto tako. Podjetniki morajo poleg osebnih financ, vodi še poslovne finance, skrbeti za celotno poslovanje in običajno odgovarjati več »šefom« – naročnikom.

Pripravili smo vam 7 nasvetov, ki bodo podjetnikom olajšali obvladovanje osebnih in podjetniških financ, ki vam jih bomo razkrili v naslednjih dneh. Danes začenjamo s prvim.

Nadzorujmo denarni tok

arrows-1617376_640Spremljanje in upravljanje proračuna je ključnega pomena za poslovni uspeh. Omogoča nam nadzor nad poslovanjem ter načrtovanje poslovanja v prihodnosti. Glede na nestabilne prihodke, ki pri večini podjetnikov nihajo iz meseca v mesec, je pomembno, da ločimo sredstva, ki so namenjena za osebno potrošnjo od sredstev s.p.-ja.

To naredimo tako, da si za obdobje treh mesecev določimo znesek za osebno potrošnjo, ostalo ostane na s.p.-ju. Po preteku tega obdobja si, če dobro poslujemo, izplačamo preostanek. Dodatna sredstva razumimo kot bonus, nagrado za uspešno delo.

Poleg ločenih računov potrebujemo še …

Poleg transakcijskih računov (osebnega in poslovnega), ki so danes nuja, moramo nujno oblikovati tudi:

  • likvidnostni portfelj oziroma varnostno rezervo za financiranje proračunskih bomb in/ali premostitev slabših mesecev ter
  • naložbeni portfelj, kamor nalagamo presežna sredstva za financiranje srednje in dolgoročnih finančnih ciljev.

Ko imamo denar, je treba najprej oblikovati “zlato rezervo” in poskrbeti za varno prihodnost. S tem bomo pripravljeni na t.i. proračunske bombe, ki prežijo na nas.

Kaj so proračunske bombe?

To so nepredvideni dogodki, ki jih moramo nemudoma sanirati. Že manjši dogodki nam lahko povzročijo težave. Ko se nam na primer naenkrat zmanjšajo prihodki, ko zbolimo in ne moremo več delati za denar, ko nas naš jekleni konjiček pusti na cedilu ali obrok kredita naenkrat naraste (ne da bi nas na to kdo predhodno opozoril). Vse to se morda ta trenutek ne zdi nič dramatično, pa vendar se prepogosto zgodi.

Ne zamudite jutrišnjega nasveta, kjer vam bomo pokazali, kako zmanjšati stroške.