bigstock--160973180

Obrestna mera je danes postala fama, vsi govorijo o tem, da moramo zdaj najeti posojila, saj so poceni.

Posojila običajno najbolj burijo duhove, ko so draga, a v zadnjem letu tudi zato, ker so izredno poceni, kar pa je dobro le ta trenutek in za tiste, ki vedo, v kaj se podajajo. Veliko »svežih« posojilojemalcev se bo čez nekaj let držalo za glavo ali celo utapljalo v dolgovih. Zakaj, je razkrila Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun, v oddaji na Radio Slovenija.

»Definitivno je v zadnjih letih noro videti množico ljudi, ki kar derejo po posojila. Četudi morda niso kreditno sposobni, si rečejo, da če kdaj, se morajo zdaj zadolžiti, ker je poceni. Pa vendar sama vedno opozorim, da nam nič ne pomaga najcenejše posojilo, četudi brezobrestno, saj s časoma to postane zelo drago in ga ne moremo več odplačevati,« opozarja Ana Vezovišek.

Nov zakon, ki naj bi predvsem varoval potrošnike in o katerem smo že pisali (TUKAJ), se v praksi (še) ne izvaja, kot bi se moral. »Na žalost vsak dan vidim, da ni sprememb, ki bi zaščitile potrošnika in dejstvo, da je finančna nepismenost svetovni problem številka ena, se prav na tem področju zelo dobro opazi.« Kot primer navaja posojila v švicarskih frankih, ki so jih ljudje najemali, čeprav v tej valuti niso prejemali denarja. To pomeni, da ljudje takrat niso bili sposobni oceniti, ali je bila ta vrsta posojila zanje primerna, ali ne.

Zavajanje s trenutno nizko variabilno obrestno mero

time-is-money-1553142_640Podobno je še danes. Kljub temu, da so banke dolžne opozoriti na številne pasti, ki nas čakajo pri najemu posojila, večina ljudi ne razume ali pa jih ne upošteva. »Prepričana sem, če bi naredili test in dali v vrsto 10 ljudi, bi jih kljub opozorilom sedem še vedno podpisalo neustrezno posojilno pogodbo. Zakaj? Preprosto, če imaš dovolj znanja, lahko lepo zmanipuliraš potrošnika in danes se v bankah dogajajo manipulacije. Nimamo sicer švicarskih frankov, imamo pa fiksno ali variabilno obrestno mero, pri čemer vse banke ne nudijo fiksne obrestne mere. Ko stranka pride do bančnika po informativno ponudbo, ji ta sicer pove, a hkrati že obljublja zelo nizek obrok z variabilno obrestno mero,« ne eno od pasti opozarja specialistka za financiranje in osebni proračun.

Kako oceniti svojo kreditno sposobnost?

Kreditna sposobnost je danes lahko navidezno visoka in nevarno je, če ne upoštevamo prihodnjih zviševanj obrokov posojila. Obrestna mera je danes postala fama, vsi govorijo o tem, da moramo zdaj najeti posojila, saj so poceni. Pa vendar moramo biti pozorni, saj gre običajno za dobe 20, 30 let, opozarja Ana Vezovišek.

»Težko je predvideti, kaj se bo v prihodnje zgodilo, zato pozivam posojilojemalce, da izkoristijo možnost izbire med fiksno in variabilno obrestno mero, če si želijo varno prihodnost, sploh, če je doba odplačevanja njihovega posojila daljša od 10 let. Razmislite o fiksni obrestni meri. Sama nisem nagnjena k špekulacijam, čeprav to marsikdo dela v tem obdobju. Izkoristite, kar vam trg ponuja, obrestne mere so še vedno lahko zelo dobre, po drugi strani pa je pomemben finančni mir, ki nam ga prinese dolgoročna zadolžitev.«

Kako torej v praksi oceniti svojo kreditno sposobnost? Začnite že danes postopno povečevati mesečni obrok posojila, najprej za 10, nato 15, 20 odstotkov. Tako boste dejansko videli, kaj pomeni porast, ko bo do tega prišlo. In ne nazadnje predstavljajte si, da bi šla v najslabšem obdobju navzdol še vaša plača! Črn scenarij? Seveda, a če smo nanj pripravljeni, smo pripravljeni na vse, dodaja Ana Vezovišek.

Sicer pa celotni oddaji, v kateri je gostovala Ana Vezovišek na Radio Slovenija, lahko prisluhnete TUKAJ.