hand-2007352_1280

Pozitivno stanje na našem bančnem računu ali bolje v naši osebni bilanci je ključno, da mirno spimo.

Biti pozitiven ima različen pomen … V primeru zdravja si pogosto ne želimo imeti pozitivnih izvidov, če govorimo o denarju pa biti pozitiven običajno pomeni, da smo na pravi poti.

Pozitivno stanje na našem bančnem računu ali bolje v naši osebni bilanci je ključno, da mirno spimo. Zakaj je to pomembno in kako to doseči ter ohranjati, smo vprašali Ano Vezovišek, specialistko za financiranje in osebni proračun.

credit-card-1583534_640»Izredno težko je poravnavati obveznosti, ki nastanejo kot posledica našega negativnega stanja. Če zapademo v negativne obresti, se nemalokrat znajdemo v začaranem krogu. Pri Slovencih pa tudi širše, pogosto pogrešam večji angažma v smeri čimprejšnjega poravnavanja obveznosti. Bolj smo vajeni, še posebej v zadnjem času je to postalo že kar moderno, da vse skupaj refinanciramo, vzamemo nov kredit, podaljšamo dobo in podobno,« na slabe sodobne trende opozarja Ana Vezovišek.

Ljudje se ob tem ne zavedamo, da je to navadno zgolj začasna rešitev in da so običajno naše kasneje obveznosti še večje, kot so bile. Podaljša pa se tudi doba odplačevanja.

Naredite prvi korak

»Pomembno je, da poznamo stanje na svojem računu, a to ne pomeni le stanja na transakcijskem računu v tem trenutku, ampak tudi stanje na kreditnih karticah, višina in število obrokov, ki čakajo na plačilo. Narediti moramo seznam vseh obveznosti, jih razvrstiti od najmanjšega do največjega po dobi in zneskih ter narediti načrt, kako bomo čim prej poplačali vse obveznosti. Že s tem, ko naredimo seznam, ko spravimo dolgove v red, naredimo zelo velik korak,« dodaja specialistka za financiranje in osebni proračun, ki v tem vidi osnovni korak na poti do spremembe.

In kaj potem? »Samo še fokus in usmeritev v cilj ter del denarja nameniti za odplačevanje obveznosti. Boste videli, čez leto ali dve bo situacija lahko popolnoma drugačna, kot je danes.«

Ja, če se vsak mesec zavestno odločimo, da bomo dali del svojega denarja na stran za poplačilo dolgov, bomo zagotovo prej prišli na zeleno vejo, kot pa, da samo čakamo, da se nekaj zgodi …

Kako obvladovati svoje osebne finance, je Ana Vezovišek razkrila tudi v knjigi Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem?, ki je lahko čudovito darilo ob prazničnih dneh za druge ali zase. Naročite jo lahko TUKAJ.