pexels-photo-28462

Načrtovanje lahko zelo hitro postane rutinsko, pomembno je le, da se odločimo, da bomo odslej tako kupovali, in to takoj, še danes.

»Prepričana sem, da večina nima nastavljenega proračuna, ki ga namenja za hrano in pijačo,« iz izkušenj pove Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun. V resnci večina ljudi hodi v trgovino »po občutku«, brez konkretnega načrta. Žal potem pogosto porabijo več, kot si lahko privoščijo glede na svoj osebni ali družinski proračun. A nič ni zamujeno, tudi to se lahko naučimo – kako spremeniti svoje nakupovalne navade.

Glede priporočljivega proračuna za hrano in pijačo Ana Vezovišek pravi, da je odvisen od višine prihodkov in števila vzdrževanih družinskih članov. »Meni za orientacijo služijo statistični podatki porabe gospodinjstev, ki kažejo, da povprečen član slovenskega gospodinjstva za ta namen porabi sto evrov na mesec. Pri tem je treba upoštevati, da se z novim članom gospodinjstva izdatki ne podvojijo, ampak se povečajo le za 1,5-kratnik.«

Vsak izlet v trgovino načrtujmo!

magic-2405215_1280Kako torej izračunati svoj proračun za trgovino? Tako, da preštejemo in izračunamo, kakšen je naš priporočljiv proračun. »Seveda je dejanski višji od povprečnega, vendar je prav, da ni bistvenega odstopanja. Predvsem pa je pomembno, da se nakupovanja lotimo načrtno, da omejimo porabo in da vemo, kaj si pravzaprav želimo.

Načrtovanje lahko zelo hitro postane rutinsko, pomembno je le, da se odločimo, da bomo odslej tako kupovali, in to takoj, še danes. Sicer se bomo hitro vrnili k starim navadam, ki pa ne bodo prinesle dobrih rezultatov.

»Sama že dolgo načrtujem in pri tem so mi v pomoč naslednji koraki:

  • Skladno z družinskim proračunom imam določeno višino proračuna na tedenski ravni.
  • Naredim si natančen seznam stvari, ki jih moram kupiti.
  • Seznam obvezno uskladim s hladilnikom in zamrzovalnikom.

Sama sem tako že veliko prihranila in postala racionalnejša,« še dodaja specialistka za financiranje in osebni proračun.

Torej, ste pripravljeni na spremembe? Majhni koraki nas lahko pripeljejo do velikih sprememb. Če vas zanima, kako jih konkretno uvesti v svoje življenje, si preberite Anino knjigo Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem, ki jo lahko naročite TUKAJ. Naj vam namignemo, knjiga je tudi odlično darilo!