plan-1725510_640

Med osnove finančne pismenosti štejemo to, da vemo, kakšne so obrestne mere na transakcijskem računu, varčevalnem računu in depozitih.

Novo leto vedno prinaša nove izzive. Na nas pa je, ali bodo ti izzivi takšni, da nam bodo pomagali izboljšati kakovost našega življenja ali pa se bomo pustili premagati in … morda celo potoniti. Za vas imamo nasvet, kako novoletne izzive spremeniti v pozitivno zgodbo.

Tokrat bomo nekaj besed namenili varčevanju. Enkrat je treba začeti, in če niste varčevali do zdaj oziroma niste začeli lani, potem je skrajni čas, da se tega lotite danes. A vedeti morate, da varčevanje ni varčevanje, če v resnici denar izgublja vrednost.

»Morda se vam ta trenutek ne zdi tako, vendar v zadnjih letih nismo imeli tako malo strank, ki so prekinile varčevanje in ugotovile, da so v desetih letih »privarčevale« izgubo. Zato je treba pozorno izbirati finančne produkte,« opozarja Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Ključ je v znanju, a kako do njega?

idea-2123972_640Ja, treba se je pozanimati, kaj sklepamo, kakšne so obrestne mere na trgu glede na ročnost varčevanja in kakšni so stroški vezani na produkt. Kako vse to sploh vedeti, poznati? Ključ do tega je – znanje.

»Med osnove finančne pismenosti štejemo to, da vemo, kakšne so obrestne mere na transakcijskem računu, varčevalnem računu in depozitih. Kaj lahko pričakujemo od vzajemnih skladov, vrednostnih papirjev, naložbenih zavarovanj, kakšna so tveganja, pričakovani donosi in ne nazadnje, kakšni so stroški za izbran finančni produkt,« dodaja Ana Vezovišek.

Čeprav nam danes že internet omogoča neomejen dostop do informacij, ki se ga splača izkoristiti, pa je dejstvo, da vsakdo vseh stvari pač ne more znati in razumeti tako kot bi si želel. Sploh ob predpostavki, da ni vsak produkt za vsakogar in se moramo zato dobro seznaniti s tem, kaj je tisto, kar je za nas primerno.

Torej, za vas imamo predlog za prvi izziv v letu 2018. Poiščite in obiščite osebnega finančnega svetovalca, ki bo poskrbel, da bo vaša finančna prihodnost bolj jasna, predvsem pa dobičkonosna. In kako izbrati pravega osebnega finančnega svetovalca? Preverite lahko TUKAJ.