concept-1868728_640

Tisti, ki načrtujejo, varčujejo več in so bolj samozavestni glede njihove finančne prihodnosti.

Da je finančno načrtovanje samo za bogate, je pogosto napačno mišljenje tistih, ki še nimajo izdelanega osebnega finančnega načrta. Študije kažejo, da lahko osebni finančni načrt koristi vsem, ne glede na njihovo premoženje ali višino prihodkov.

businesswoman-2822607_640»Tisti, ki načrtujejo, varčujejo več in so bolj samozavestni glede njihove finančne prihodnosti,« pravi Mitja Vezovišek, upravljavec osebnega premoženja, ki je pripravil tudi glavne koristi izdelave osebnega finančnega načrta in jih strnil v sedem točk:

  1. Jasno boste določili svoje finančne cilje, jih ovrednotili ter si postavili časovne roke.
  2. Z načrtom boste preverili, kako realni so vaši cilji in kaj morate storiti, da jih boste dosegli.
  3. Spoznali boste, kam gre vaš denar, kakšne napake delate pri upravljanju z denarjem in kaj se zgodi, ko vi prevzamete nadzor nad vsakim evrom, ki ga porabite.
  4. Imeli boste pregled nad napredkom pri doseganju svojih finančnih ciljev, kar vam bo dajalo dodatno motivacijo za varčevanje.
  5. Zavedali se boste tveganj, na katera prej sploh pomislili niste; hkrati boste vzpostavili ustrezno zaščito v primeru nesreče, nezgode, izgube službe ali zloma na borzi.
  6. Sčasoma boste napredovali po družbeni lestvici, saj boste izgradili premoženje, ki vam bo zagotavljalo osnovno finančno varnost in vas naredilo bolj samozavestne pri vseh življenjskih odločitvah.
  7. Živeli boste bolj sproščeno, z manj stresa in imeli boste več časa zase in za tisto, kar vam je v življenju najpomembnejše.

Zdaj je morda čas, da se vprašate, kaj si v resnici želite. Bi imeli vse to, do česar lahko pridete z osebnim finančnim načrtom? Ali bi rajši še naprej živeli iz dneva v dan, meseca v mesec in leta v leto … Odločitev je vaša.

Kako izdelati osebni finančni načrt, pa si lahko preberete tudi v knjigi Mitje Vezoviška, z istoimenskim naslovom. Dobite jo lahko TUKAJ.