Nekoč je živel kralj z imenom Midas, ki je verjel, da bi izginili vsi njegovi problemi, če bi imel moč, da bi se vse, česar se dotakne, spremenilo v zlato. Njegove molitve je uslišal bog Dioniz in Midasu poklonil “zlate” roke.

Sprva je bil Midas prevzet nad svojo novo močjo. Vse, česar se je dotaknil, se je spremenilo v zlato! Zlato pohištvo, zlato listje, zlato kraljestvo! Ko pa je Midas sedel k zajtrku, je osupel spoznal, da sta se tudi hrana in pijača spremenili v zlato. V žalosti je spoznal, da ne more uživati v najbolj preprostih rečeh. Obupan je segel v objem svoje ljubljene hčerke in z grozo ugotovil, da se je tudi ona spremenila v hladen, mrtev kup zlata.

"Na svetu je dovolj dobrin za zadovoljitev potreb.
A ne dovolj, da potešijo pohlep."
― Mahatma Gandhi

Besedo pohlep spremlja označba “smrtni greh” in s tem človeštvu služi kot starodavno opozorilo o nevarnosti nebrzdanega hlepenja po več. V današnjem času si je pohlep svoje zatočišče našel na kapitalskih trgih, kjer je meja med ambicioznostjo in lakomnostjo močno zabrisana.

Kako izgleda pohlep v investicijskem svetu? Kdo je pred njim varen? In kaj vse nam lahko vzame? Vse to bomo raziskovali v tokratnem prispevku, saj nas zadnje čase v različnih medijih s svojimi mamljvimi naslovi že kar malce perverzno nagovarjajo k temu, da se investicijskemu pohlepu brezglavo predamo …

“Kar počnem jaz, ni pohlep!” 

Investicijski pohlep ne pozna meja. Manifestira se kot nenasitno hlepenje po višjih donosih in večjih dobičkih, ob tem pa zanemarja tveganja in moralne dileme. Ironija je, da se pohlepni redko vidijo kot talci lastnega pohlepa. Prepričani so, da so zgolj spretni igralci na finančnem odru. Človeški um pa je še bolj spreten v upravičevanju svojih dejanj, še posebej ko je zanje finančno (in družbeno) nagrajen.

“Kako se lahko nekaj tako slabega čuti tako dobro?”

Za pohlepneža je “DOVOLJ” le lonec zlata na koncu mavrice.

Pohlep se pohlepnežu nikoli ne kaže kot lakomnost, ampak le kot izkoriščanje priložnosti, kot želja po “izboljšanju” lastnega položaja in položaja svojih bližnjih. Toda prav ta mentaliteta pogosto vodi v začarani krog, kjer je vsak dosežek samo stopnička do naslednjega, nikoli doseženega cilja. “Dovolj” postane lonec zlata na koncu mavrice.

Pohlep potegne posameznika vase z obljubo, da bo “dovolj” pravzaprav mogoče doseči. To je klic sirene, ki obljublja mir in zadovoljstvo, a le, če se doseže še malo več. Toda narava pohlepa je takšna, da “dovolj” nikoli ni resnično doseženo. Ko je en cilj osvojen, se pojavi nov, še večji in bolj mamljiv.

Še. Še. Še.
Dokler ne izgubimo vse.

Končni scenarij za tistega, ki ga pohlep pogoltne, je pogosto daleč od načrtovanega (še manj pa zadovoljivega). Pehanju po “ŠE” sledijo izčrpanje, izolacija, izguba smisla in celo finančni propad. Nebrzdan pohlep nas ne oropa samo finančnih sredstev, ampak izčrpa dušo, uniči medosebne odnose in pusti posameznika osamljenega v praznini svojih neuresničenih želja.

Zamislite si pohlep kot požrešno zver, ki se skriva v senci vsake investicijske odločitve, čakajoč, da zagrabi svojo naslednjo žrtev. Ta sodobni predator preži v digitalnih gozdovih tržišč, pripravljen napasti pri najmanjšem vonju denarja. V svetu, kjer se milijoni ustvarjajo in izgubljajo s klikom miške, nas pohlep žene preko meja zdravega razuma, šepetajoč obljube o neskončnih bogastvih, medtem ko tiho žveči naše najboljše namere.

Ampak zakaj nas ta zver tako močno privlači? Zakaj se ne ustavimo, ko imamo “dovolj”? Ker v srcu pohlepa ni sitosti; je brezno brez dna, ki ga lahko zapolnimo le še z več in več in več … Pohlep v nas ne išče zadovoljstva, temveč nenehno hlastanje. In tu je ironija: bolj ko grabimo, manj imamo.

Pohlep nas slepi, da ne vidimo, kako nas razjeda od znotraj, kako kvari naše odnose in izkrivlja naš občutek za pravičnost. V tem ognjevitem zasledovanju dobička pohlep postane ples s hudičem, ki obljublja raj, a dostavlja pekel. 

Psihologija pohlepa: zakaj ljudje nenehno želimo več?

Ko nas okličejo za pohlepne, intuitivno razumemo, da to ni pohvala. Ali je pohlep res zavestna izbira posameznika? Le redko. Zdi se, da smo v vrtincu pohlepa pogosto zgolj zaradi naše temeljne človeškosti. Zakaj torej kritiziramo pohlepne, če so tudi oni ujetniki lastne psihologije, biološke naravnanosti in inherentne človeškosti? Odgovor tiči v spoznanju, da kljub temu, da nas pohlep nenehno vabi na svoj vlakec smrti, imamo vedno moč to vabilo odkloniti.

Investicijski pohlep ima moč, da uniči najboljše med nami in najboljše v nas.

Hedonistična adaptacija

Hedonistična adaptacija, proces, pri katerem se posameznik hitro navadi na novo raven sreče ali materialnih dobrin, ima globoko biološko osnovo. Ta fenomen je posledica našega nevrološkega sistema za nagrajevanje, ki se prilagodi novim stimulacijam, zmanjšuje njihov učinek na naše počutje in nas spodbuja k iskanju novih izkušenj ali dobrin za ponovno aktivacijo sistema. V svetu investiranja se ta psihološki mehanizem manifestira kot nenehna želja po večjem donosu, pogosto brez pravega razmisleka o tveganjih ali dolgoročni strategiji.

Investitorji, ki jih poganja hedonistična adaptacija, lahko postanejo preveč osredotočeni na kratkoročne dobičke, kar odpira vrata pohlepu. To lahko privede do prekomernega trgovanja, vlaganja v visoko tvegane naložbe brez ustrezne analize ali zanemarjanja diverzifikacije portfelja. Pohlep, ki izhaja iz hedonistične adaptacije, lahko tako erodira temeljne principe preudarnega investiranja in poveča verjetnost finančnih izgub.

Pohlep in inovacije – ali obstaja zdrav pohlep?

Koncept “zdravega pohlepa” je sam po sebi protisloven. Tako kot bi težko našli “hladen ogenj”, je težko utemeljiti idejo, da bi pohlep lahko imel pozitiven učinek. Pohlep, po svoji definiciji, vodi k destruktivnim dejanjem in ne prinaša trajnostnih koristi. Vendar, kar se pogosto dojema kot pohlep, je lahko v resnici zdrava ambicija, ki spodbuja inovacije in napredek. Razprava o meji med zdravo ambicijo in destruktivnim pohlepom je nujna, saj ta ločnica pogosto zavede investitorje.

Razprava o meji med zdravo ambicijo in destruktivnim pohlepom je nujna, saj ta ločnica pogosto zavede investitorje.

Kako torej ločimo pohlep od konstruktivne ambicioznosti?
Odgovor morda tiči v dveh ključnih vprašanjih:

  • Kaj je dovolj?
  • Kakšni so moji pravi motivi za to dejanje?

Če so naša dejanja motivirana s strahom, lahko to nakazuje na pohlep. Po drugi strani, če so motivirana z željo po rasti, pomoči drugim, doprinosu skupnosti ali ustvarjanju upanja, potem lahko to interpretiramo kot znake zdrave ambicije. Vendar pa se pri tem neizogibno pojavi vprašanje: koliko je “dovolj”? Ali obstaja univerzalni odgovor na to vprašanje, ali ga mora vsak najti zase?

Odgovor seveda leži v iskrenosti. Edinemu protistrupu vseh smrtnih grehov in tegob človeka (ter človeštva).

Naš notranji kompas ali vest sta zanesljiva vodnika, ki nas lahko usmerjata skozi megleno področje med pohlepom in ambicijo, nudita orientacijo v iskanju ravnovesja, ki spodbuja osebni in kolektivni napredek brez padca v pasti pohlepa.

Indeks strahu in pohlepa: termometer čustvenih valovanj trga

V iskanju ravnovesja med pohlepom in previdnostjo na finančnih trgih se investitorji pogosto zatekajo k orodjem, ki jim pomagajo razumeti, kaj se dogaja pod površjem tržnih številk. Eden takšnih ključnih instrumentov je Indeks strahu in pohlepa. Ta indeks deluje kot barometer, ki meri prevladujoča čustva med vlagatelji – nihajoč med strahom, ki nakazuje previdnost ali celo paniko, in pohlepom, ki odraža optimizem ali nebrzdano željo po dobičku.

Funkcija tega indeksa je preprosta: na lestvici od 0 do 100 meri, kako močno čustva vplivajo na tržne odločitve. Vrednost blizu ničli pomeni, da je trg preplavljen s strahom, kar lahko vodi do prodajnih valov, medtem ko visoke vrednosti, bližje 100, kažejo na prevlado pohlepa, ki spodbuja množično nakupovanje.

Indeks strahu in pohlepa zato ni le orodje za merjenje trenutnega vzdušja na trgih, ampak tudi opomnik, da so gibanja kapitalskih trgov pogosto odraz človeške narave v njeni najbolj osnovni obliki.

Za modrega investitorja postane razumevanje in upoštevanje tega indeksa del širše strategije, ki ne temelji zgolj na številkah, ampak tudi na globokem razumevanju človeške psihologije in vedenja.

"Investiranje ni študija financ.
Investiranje je študija o tem,
kako ljudje ravnajo z denarjem."
― Morgan Housel

Delegiranje čustev: ključ do zmage v investicijski igri

Investicijski pohlep ima moč, da uniči najboljše med nami in najboljše v nas. Nihče ni imun na njegovo moč, protistrupa zanj pa ni. Edina zmaga nad to igro je v tem, da se ji izognemo. To ne pomeni, da zapustimo igro investiranja, temveč da v njej ne dopustimo, da nas vodi nenadzorovan pohlep, katerega vajeti držijo naša lastna čustva. Prepričanje, da lahko sami nadziramo ta čustva do te mere, da smo popolnoma varni pred pohlepom (ali strahom, ki pohlep napaja), je iluzija. Ne smemo se prepustiti igri čustev, kajti zagotovo jo bomo izgubili.

Tudi najbolj uspešni investitorji se zanašajo na osebne finančne svetovalce. Nihče ni tako lahkomiseln, da bi verjel, da lahko sam ukroti lastni pohlep. To je boj, ki je vnaprej izgubljen. Kar loči najboljše investitorje od ostalih, ni njihova sposobnost samostojnega obvladovanja čustev, temveč prepoznavanje, da je sprejemanje racionalnih odločitev brez pomoči tako težavno, da je edina smiselna izbira delegirati obvladovanje čustvenih reakcij.

Zato na pot investiranja ne stopajte sami. Ne glede na vašo bistrost in informiranost, sami ne boste zmogli obvladovati svojih čustev.

Nikomur ni v interesu, da doživite usodo Midasa, ki je bil ponižan in oropan, preden je našel mir v svojem “dovolj”. V resničnem življenju ni Dioniza, ki bi vas rešil s čudežnim zdravilom. V resničnem svetu vas lahko pohlep uniči, kajti pri financah življenje ne dopušča veliko popravnih izpitov.

V resničnem življenju ni Dioniza, ki bi vas rešil s čudežnim zdravilom.

V areno kapitalskih trgov sodobni gladiator vstopa z osebnim finančnim svetovalcem na svoji strani. Ne zato, ker je šibek, temveč preprosto zato, ker drugače nima niti možnosti za zmago.

In mi želimo, da zmagate!

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri svojem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri svojem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!
Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Si predstavljate, da bi najboljšemu dietetiku na svetu anonimno postavili vprašanje o idealnem dnevnem vnosu kalorij, da boste imeli dolgo in zdravo življenje? Preden boste od njega dobili svoj odgovor, bo poleg vaše starosti in spola potrebno odgovoriti na obsežen seznam vprašanj, ki pokrivajo vse od vaše telesne aktivnosti do morebitnih alergij in drugih zdravstvenih posebnosti. Namesto v kalorijah, vam bo vaš novi življenjski slog predstavljen skozi uravnotežene sestavine in obroke.

In preden čisto preveč zaidemo v načrtovanje prehranske diete, se vrnimo nazaj na denarno dieto. Ta bo poskrbela, da boste finančno fit na dan, ko se boste odločili zaključiti delovno kariero. Podobno kot pri prehranski dieti, kjer ni univerzalnega odgovora za vse, moramo tudi pri načrtovanju za upokojitev upoštevati raznolike osebne in finančne okoliščine. To vključuje razumevanje vaših trenutnih in pričakovanih življenjskih stroškov, vaše zdravstvene pripravljenosti (t.j. morebitne nepredvidene zdravstvene izdatke) in seveda vaše finančne cilje in sanje za upokojitev.

dejavniki za izračun finančnih potreb za upokojitev v Sloveniji

Koliko denarja potrebujemo za upokojitev? Odgovor je torej odvisen je od številnih dejavnikov, izpostavili pa bomo tri:

  • željeni življenjski slog (bo kava z mlekom ali brez, v kafiču ali na lastnem vrtičku?),
  • zdravstveno stanje (boste tekli maratone ali maratonsko gledali televizijo?),
  • pričakovana življenjska doba (ne želimo, da bi se naš bančni račun “upokojil” pred nami).

Z uporabo statističnih podatkov o minimalnih in povprečnih življenjskih stroškov v Sloveniji tako lahko skiciramo nekaj smernic.

Številke jasno kažejo na pomembnost zgodnjega načrtovanja za upokojitev, pri katerem ne smemo pozabiti vračunati inflacijo.

Povprečni življenjski stroški na gospodinjstvo

Razmislek o finančnih potrebah za upokojitev nas pripelje do osnovnih številk. Začnemo lahko z minimalnimi mesečnimi stroški v Sloveniji, ki trenutno znašajo 669,83 evra. Za trideset let mirnega upokojenskega življenja bi to pomenilo potrebo po približno 241.138,80 evra, ne da bi pri tem upoštevali inflacijo. A inflacija je (stalna) spremenljivka, ki lahko občutno zmanjša vrednost našega denarja skozi čas. Ob predpostavki povprečne letne inflacije v višini 2,5 % bi morali na stran dati okrog 505.000 evrov, da bi zagotovili, da bodo minimalni življenjski stroški pokriti skozi celotno tridesetletno obdobje upokojitve.

Ko se ozremo proti povprečnim mesečnim stroškom gospodinjstva, ki znašajo 1.630 evrov, se potrebni znesek za trideset let upokojitve povzpne na okoli 586.800 evrov, če inflacijo pustimo ob strani.

A ko vključimo realnost 2,5 % letne inflacije, se izkaže, da bi za ohranjanje povprečnega življenjskega standarda potrebovali skoraj 1.230.000 evrov.

Na poti do finančne pripravljenosti za upokojitev

Naši izračuni služijo zgolje orientacijsko v svetu finančnega načrtovanja za upokojitev, a so, kot svetilnik v noči, zgolj vodilo, ne pa zemljevid celotne poti.

Treba je poudariti, da ti približki ne vključujejo spremenljivk, kot so spremembe v življenjskem slogu, nepredvideni stroški (denimo zdravstveni izdatki) ali potencialni donosi od naložb. Prav tako ostajajo neprizadeti od morebitnih nihanj inflacije ali sprememb v davčni zakonodaji, ki lahko korenito preoblikujejo naše finančne potrebe in možnosti.

Vendar pa ti izračuni predstavljajo dragoceno izhodišče za naše razumevanje temeljnih potreb, ki jih moramo nasloviti pri načrtovanju upokojitve, glede na želeni življenjski slog. Da bi zagotovili, da naš finančni načrt za upokojitev ni le statičen dokument, ampak živa strategija, ki se razvija skupaj z nami in našimi spreminjajočimi se potrebami, je ključnega pomena individualno svetovanje.

Vsak posameznik bi moral iskati usmeritev pri kvalificiranem osebnem finančnem svetovalcu. Ta lahko pomaga pri oblikovanju prilagojenega načrta za upokojitev, ki ne samo da odraža naše trenutne finančne sposobnosti in cilje, ampak tudi predvideva in se prilagaja nepredvidljivostim prihodnosti. Tak pristop nam omogoča, da z zaupanjem zremo proti upokojitvi, vedoč, da smo si zagotovili najboljšo možno pripravljenost za vse, kar nam življenje še prinaša.

Danes je pravi dan, da pričnete aktivno ustvarjati svojo sanjsko upokojitev. Ne veste kje začeti? Prijavite se na posvet z osebnim finančnim svetovalcem in skupaj bosta ustvarila načrt, prikrojen za vas.

Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Zaradi pospešene rasti delnic predvsem razvitih trgov v zadnjem obdobju so nekateri analitiki začeli opozarjati, da so tečaji delnic na kapitalskih trgih že prevrednoteni in svarijo pred možnimi padci.

Pa je temu zares tako?

Poglejmo si nekaj najpogostejših primerov, ko lahko pride do padca vrednosti delnic.

FINANČNI TRGI 2024: KAKO INVESTIRATI, DA BO PORTFELJ V ZELENEM?

Kapitalski trgi so v preteklosti po prenehanju dvigovanja obrestnih mer beležili občutno rast. Čeprav s popolno gotovostjo ne moremo napovedati, da se bo ta trend ponovil, nas statistika in zgodovina opogumljata, da je rast možna, čeprav je odvisna tudi od drugih dejavnikov …

Najpogostejši primeri padca delnic

Poenostavljeno povedano pride do padca celotnega trga tečajev delnic najpogosteje zaradi poslabšanja makroekonomskih kazalcev (znižanje gospodarske rasti, inflacija, padec trga dela…), kar nakazuje na možno poslabšanje gospodarskega okolja in posledično slabše rezultate podjetij in korporacij v prihodnosti. Velik vpliv imajo tudi centralne banke, ki z zniževanjem in dvigovanjem obrestnih mer posegajo v ekonomijo in posledično tudi v poslovanje podjetij in korporacij. Močan vpliv obrestne politike centralnih bank na gibanje tečajev na kapitalskih trgih smo imeli priložnost izkusiti na lastni koži predvsem v zadnjem obdobju povišane inflacije. Poslabšanje makroekonomskih kazalcev praviloma (ne vedno, odvisno v katerem ekonomskem ciklu se nahaja gospodarstvo) vpliva na psihologijo vlagateljev in njihova čustva, povezana s strahom, da bodo njihove investicije upadle in svoje naložbe prodajajo. Ponudba na trgu preseže povpraševanje in tečaji upadejo.

Poglejmo si gibanje enega najpomembnejših svetovnih delniških indeksov ameriškega Dow Jones v zadnjih 100 letih.

Vir: Macrotrends

Na grafu se lepo vidijo daljši padci delniških trgov, povzročeno zaradi poslabšanja makroekonomskih razmer ter gospodarskih in finančnih kriz.

Do padca delniških trgov lahko pride seveda tudi zaradi drugih razlogov, kot so geopolitične napetosti ali pa vnovčevanja dobičkov vlagateljev. Vendar so ti praviloma bolj kratkotrajne narave, tečaji se hitro vrnejo na prejšnje nivoje.

Do padca tečajev posameznih delnic pa pride takrat, ko podjetje s svojimi rezultati in vizijo prihodnosti ne dosega pričakovanja vlagateljev. Razlogov za to je več, največkrat pa njihovi proizvodi in storitve na trgu niso več konkurenčni, poslovni model zastarel, stroški poslovanja previsoki in jih prehiteva konkurenca. Večinoma to pomeni tudi padec dobičkov in dividend, ki jih izplačujejo. To trg hitro prepozna in povpraševanje po njihovih delnicah upade, tečaji pa se znižajo.

Dejavniki, ki vplivajo na rast in vrednotenje delnic

Obstaja pa cela vrsta razlogov in dejavnikov, ki opravičujejo rast tečajev delnic podjetij in za katera ne moremo trditi, da so njihove delnice prevrednotene. 

  • RAST DOBIČKA PODJETIJ
    To je najpomembnejši kriterij (poleg ostalih), ki vpliva na ceno delnic. Pomeni večinoma tudi višje izplačilo dividend in hitrejšo povrnitev investicije.
  • RAST DOBIČKA
    Rast dobička je neposredno povezana z razmerjem P/E (cena delnice/dobiček na delnico), ki je eden izmed osnovnih kriterijev za odločitev vlagateljev o primernosti delnice za nakup in pove, v kolikih letih se nam bo investicija povrnila. Priporočljiva razmerja so nekje med 15–20, seveda zelo poenostavljeno navedeno. Iz formule pa lahko ugotovimo, da v primeru rasti dobička na delnico lahko zraste tudi cena delnice, pa je razmerje še vedno priporočljivo in delnica primerna za nakup.
  • INFLACIJA
    Podjetja se s svojo cenovno politiko proizvodov in storitev prilagajajo inflaciji. Višje cene le-teh pomenijo tudi višje prihodke podjetij. Taka rast je sicer nominalna, ne realna. Tečaji delnic se tako lahko zvišajo in uskladijo z inflacijo, to vsekakor ne pomeni prevrednotenja.
  • ORGANSKA RAST PODJETIJ
    Podjetja, ki vlagajo v povečanja kapacitet, nove proizvode oz. storitve in prodirajo na nove trge, imajo lahko boljše finančne rezultate in posledično njihove delnice lahko zrastejo.
  • ZAUPANJE IN VERA VLAGATELJEV …
    … da bo podjetje v prihodnosti uspešno in bodo njihove investicije poplačane. Razlogi za to so lahko v napovedanem izboljšanju poslovnega modela podjetja, njihovem razvoju in inovacijah, možnih prevzemih drugih podjetij ali pa delovanja v panogah, ki jim analitiki pripisujejo svetlo prihodnost. Lep primer tega je trenutno umetna inteligenca. Cene delnic podjetij, ki bi lahko imele koristi od razvoja in povečane uporabe teh tehnologij so v zadnjem obdobju močno zrastle, njihovi trenutni finančni rezultati pa tega seveda (še) ne opravičujejo. Vlagatelji pa jim očitno zaupajo in so mnenja, da je vlaganje smiselno in se jim bo v prihodnosti izplačalo.

S tem nikakor ne želimo trditi, da padci vrednosti kapitalskih trgov niso možni. Zaradi psihologije vlagateljev in njihovih čustev oz. strahu je to ob ustreznih sprožilcih vedno možno. Poudarjamo pa, da zaradi navedenih razlogov težko rečemo, da so vrednosti kar vseh delnic prevrednotene oz. so padci vrednosti upravičeni. 

Kako pa so kapitalski trgi delovali v mesecu februarju?

Inflacijska stopnja v ZDA v januarju, objavljena v februarju, pa je glede na predhodni mesec nekoliko nepričakovano porastla

Mesečna rast se je ustavila pri 0.4 %, tako da znaša trenutno letna stopnja 3.8 %. To je razblinilo upe vlagatelje po skorajšnjem začetku nižanja obrestnih mer ameriške centralne banke FED, za to preprosto ni razloga. Trgi so takoj reagirali, vrednost delnic in obveznic se je znižala. Na srečo pa so rezultati podjetij za četrti kvartal lanskega leta, predvsem proizvajalca vezij za umetno inteligenco Nvidia, presegli pričakovanja, kar je na trge zopet vrnilo optimizem in močno popravilo februarsko sliko.

Recesije ni na vidiku 

Gospodarska rast v največji svetovni ekonomiji pa je v zadnjem obdobju nekoliko višja od napovedi analitikov, kar pa je na kapitalske trge vplivalo pozitivno. Kot vemo, je za delnice najslabši možen scenarij recesija, ki pa je trenutno ni na vidiku.

Tako je primerjalni indeks globalnih razvitih trgov MSCI WORLD v mesecu februarju pridobil odličnih 4.7 (EUR), kot je razvidno iz spodnje tabele. Od razvitih trgov najbolje ta mesec ameriške delnice, njihov primerjalni indeks MSCI USA je pridobil 5.8 % (EUR). Končno so se prebudile azijske delnice, njihov primerjalni indeks MSCI Asia je pridobil v februarju 6.0 %(EUR).

Vir: JP Morgan Review of markets over February 2024

Obveznice pa tudi v februarju v rdečem

Njihov evropski primerjalni indeks je tako izgubil -1.1 % (EUR). Razloge gre iskati predvsem v razblinjenih upih po skorajšnjem začetku zniževanja obrestnih mer centralnih bank. Visoke obresti pa imajo prav na obveznice najbolj negativen vpliv.   

Vrednost ameriškega dolarja USD pa se je v februarju zopet zvišala

Napram EUR je USD tako pridobil 0.4 %. Prav toliko pa so posledično pridobili tudi evropski vlagatelji v ameriške finančne naložbe. 

Rast kriptovalut v februarju eksplodirala

Rast vrednosti kriptovalut v februarju v veliko veselje podpornikov tega naložbenega razreda ne pozna ovir. Pričakovanja so bila sicer po veliki rasti v lanskem letu in tako težko pričakovani odobritvi izdaje in kotiranja indeksnih skladov kriptovalut s strani Ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) velika, vendar se v januarju niso uresničila. Je pa ta pričakovanja mesec februar več kot upravičil.

Tako je Bitcoin v mesecu februarju pridobil skoraj 50 % vrednosti (EUR) in se tako močno približal zgodovinskemu mejniku 60.000 EUR. Vlagatelji se seveda sprašujejo, kje so razlogi. Poleg kotiranja indeksnih skladov kriptovalut, ‘BTC Halvinga’ in pričakovanja EU regulative MiCa, ki bo prispevala v večji varnosti in zaščiti vlagateljev v EU, kar smo že večkrat navedli, ponujajo analitiki mnogo bolj enostaven razlog.

Prišlo je pač do spremembe razpoloženja vlagateljev v kriptovalute, ki se je iz negativnega preko nevtralnega spremenilo v pozitivno, da ne rečemo kar pohlepno. Povpraševanje je tako močno preseglo ponudbo in rezultat je močna rast vrednosti. Preprosto in enostavno.

BITCOIN (BTC)

Vir: Yahoo

Delnice nepremičninskega sektorja v februarju malenkost upadle

Delnice globalnega nepremičninskega sektorja so tudi v mesecu februarju nadaljevale pot navzdol in tako niso sledile večini sektorjev globalnih razvitih trgov. Tako je eden najuspešnejših indeksnih skladov, ki vlaga v globalni nepremičninski sektor, v mesecu februarju izgubil cca. 0.5 % vrednosti (EUR). Delno bi to lahko pripisali manj optimističnim napovedim predstavnikov ameriške centralne banke FED v zvezi z začetkom nižanja obrestnih mer. Nepremičninski sektor je namreč na višino obrestnih mer izjemno občutljiv.

Vir: Yahoo

Kaj lahko pričakujemo v prihodnje?

Makroekonomski kazalci in razmere na kapitalskih trgih so sicer še vedno dobre, se je pa na trge vrnilo nekoliko strahu pred ponovnim vzponom inflacije v ZDA.

V področju EU je sicer ta nevarnost manjša, vendar so za kapitalske trge razmere v ZDA mnogo bolj pomembne.

Zelo pomembno je, da je gospodarska rast predvsem v razvitem svetu še vedno boljša od napovedi, stopnja zaposlenosti je še vedno na rekordno visokih nivojih, kar pomeni, da se je nevarnost recesije za sedaj zmanjšala. Najbolj verjeten je v tem trenutku še vedno mehak pristanek globalne ekonomije.

Začetek nižanja obrestnih mer še ni na vidiku

Kot že omenjeno pa zaradi dobrega stanja svetovne ekonomije in zopet nekoliko povišane inflacije v ZDA ne moremo pričakovati, da bodo centralne banke, predvsem ameriška FED, hitele z začetkom nižanja obrestnih mer. To si sicer vlagatelji zelo želijo in bi prav gotovo pomenilo dodatno vzpodbudo rasti kapitalskih trgov, vendar so ta pričakovanja zaenkrat še nerealna.

Tako smo vlagatelji zopet ujeti v pričakovanja novih mesečnih objav stanja ekonomije in inflacije, ki bodo dajala tudi smernice centralnim bankam in vplivale na njihovo obrestno politiko, tako pa se bodo gibali tudi kapitalski trgi.

 

Optimizem na trgih zaradi preseženih pričakovanj in uspeha tehnoloških gigantov

Za letošnje leto pa še vedno ostajamo zmerni optimisti. Obstaja kar nekaj razlogov za pozitivna pričakovanja, ki smo jih že večkrat navedli. Tudi rezultati podjetij in korporacij, katerih objave za četrti kvartal preteklega leta so bile v povprečju zopet boljše od napovedi analitikov, to zaenkrat podpirajo. Omenili smo že tehnološkega velikana, proizvajalca elektronskih vezij za umetno inteligenco Nvidia, ki je objavil v drugi polovici februarja rezultate za četrti kvartal preteklega leta. Prodaja je bila na letnem nivoju višja kar za 265 %, kar je povzročilo na trgih pravo evforijo in polet delnice za več kot 15 % ter potegnilo za sabo ves tehnološki sektor. Take informacije so za rast trgov neprecenljive in sprožijo pri vlagateljih velik optimizem.   

Najbolj verjeten je v tem trenutku še vedno mehak pristanek globalne ekonomije.

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri svojem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri svojem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!
Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Predčasna upokojitev so sanje mnogih, ki si želijo že v mlajših letih uživati v zasluženem prostem času in oddihu. Vendar, ko začnemo razmišljati o tem koraku, se pojavi ključno vprašanje: kolikšno finančno varnost potrebujemo za upokojitev pri 55 letih, da bi si zagotovili bodisi minimalen bodisi udoben življenjski standard? Koliko denarja potrebujete?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od več dejavnikov, vključno s trenutnimi življenjskimi stroški, pričakovanimi izdatki v pokoju, pričakovano življenjsko dobo in seveda, želenim življenjskim slogom po upokojitvi. V tem prispevku se bomo osredotočili na predčasno upokojitev pri 55. letih, če želimo ohranjati minimalen ali povprečen življenjski standard v Sloveniji.

Seveda so ti izračuni zelo poenostavljeni in ne upoštevajo individualnih razmer ali možnih prihodkov od investicij. Zato je priporočljivo, da se za natančnejšo oceno in načrtovanje posvetujete z osebnim finančnim svetovalcem.

Analiza dveh življenjskih standardov: minimalni in povprečni

Poglejmo si analizo dveh različnih življenjskih standardov v Sloveniji – minimalnega in povprečnega. Raziskali bomo, koliko sredstev je potrebno privarčevati za ohranitev teh standardov, ob upoštevanju inflacije in predvidenega izpada dohodka po upokojitvi pri 55 letih.

1. Želim ohranjati minimalen življenjski standard

Trenutno v Sloveniji minimalni mesečni stroški za življenje znašajo 669,83 evra. Posameznik, ki načrtuje upokojitev pri 55 letih, lahko računa na 10-letni izpad dohodka. V luči tega bi moral imeti na strani privarčevanih 102.892 evra, pri čemer je ta znesek že prilagojen pričakovani inflaciji.

Po desetih letih naj bi državna pokojnina skoraj v celoti pokrila minimalne stroške življenja.

2. Želim ohranjati povprečen življenjski standard

Povprečna plača v Sloveniji trenutno znaša okoli 1.418 evrov. Da bi posameznik lahko pokril desetletje brez dohodka, bi moral imeti prihranjeno približno 217.819 evrov, upoštevajoč pričakovano inflacijo. Ob predpostavki podatkov za leto 2023, bi državna pokojnina po desetih letih znašala okoli 900 evrov. Za vzdrževanje življenjskega standarda, ki ga omogoča povprečna slovenska plača, bi bila potrebna enkratna razlika v višini 287.877 evrov. To pomeni, da bi za predčasno upokojitev pri 55 letih in ohranitev standarda, ki ga nudi povprečna plača, vse do konca življenja, posameznik moral privarčevati skupno 505.697 evrov, ob upoštevanju inflacije.

Iz zgornje analize je razvidno, da so potrebni zneski za zagotavljanje udobne predčasne upokojitve v Sloveniji na prvi pogled precej visoki, še posebej glede na povprečni slovenski standard. Kljub temu pa so ti cilji popolnoma dosegljivi, če sledimo enemu od ključnih načel investiranja: čas ima večjo vrednost kot denar. Z dovolj dolgim načrtovanjem in strategijo lahko celo visoki zneski postanejo dostopni.

Na grafu je prikazan razvoj sredstev ob mesečnem varčevanju v znesku 650 evrov skozi obdobje 25 let ter nadaljnje izplačevanje teh sredstev skozi naslednjih 35 let, pri čemer predpostavljamo, da bomo doživeli 90 let.

Upokojitev pri 55.? Varčevanje pri 30.

Če načelo uporabimo v praksi, lahko izračunamo, koliko je treba mesečno varčevati, da bi dosegli potrebne zneske.

V prvem scenariju mora oseba, stara 30 let, mesečno varčevati približno 130 evrov, ob predpostavki 7 % letnega nominalnega donosa na investicije.

V drugem, bolj ambicioznem scenariju, bi morala oseba pri isti donosnosti na mesec varčevati 625 evrov, da bi dosegla želen življenjski standard predhodne upokojitve.

"Če od 30. leta dalje dajete na stran 130 € na mesec, se lahko upokojite pri 55. letih."

Tako prikazane številke nam ponujajo vpogled v moč dolgoročnega načrtovanja in investiranja. S pravilnim pristopom in doslednim varčevanjem lahko tudi visoki cilji postanejo dosegljivi in upokojitev pri 55. letih ne ostane le nedosegljiva fantazija.

Analiza rezultatov nedvoumno potrjuje, da je za uspešno načrtovanje naše finančne prihodnosti čas naš največji zaveznik. Čim prej začnemo z načrtovanjem in varčevanjem, prej bomo lahko uresničili svoje finančne cilje in si zagotovili želeno prihodnost.

Upokojitev pri 55. letih
ni fantazija –
je uresničljiva vizija

Predčasna upokojitev pri 55 letih je realno dosegljiv cilj za tiste, ki se zgodaj posvetijo finančnemu načrtovanju, varčevanju in investiranju. Ključ do uspeha leži v izkoriščanju časa kot našega najdragocenejšega vira, skupaj z modrimi in premišljenimi finančnimi odločitvami. Čeprav se zahteve za zagotovitev udobne upokojitve morda zdijo visoke, nam pravočasno in dosledno finančno načrtovanje omogoča, da ti izzivi postanejo obvladljivi.

V finančnem svetu, polnem spremenljivosti, je naše najmočnejše orodje za doseganje zgodnje upokojitve znanje, ki ga dopolnjujemo z akcijo. Na koncu je jasno, da za tiste, ki so pripravljeni načrtovati in delovati, predčasna upokojitev niso le sanje, ampak povsem izvedljiv načrt.

V finančnem svetu, polnem spremenljivosti, je naše najmočnejše orodje za doseganje zgodnje upokojitve znanje, ki ga dopolnjujemo z akcijo. Na koncu je jasno, da za tiste, ki so pripravljeni načrtovati in delovati, predčasna upokojitev niso le sanje, ampak povsem izvedljiv načrt.

Vsaka finančna pot edinstvena. Prijavite se na posvet z osebnim finančnim svetovalcem in skupaj bosta ustvarila načrt, prikrojen za vas.

Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Za mnoge je 250.000 evrov ogromen znesek, a ko gre za upokojitev, se lahko ta nepredstavljivo masivna gmota hitro zmanjša, če jo (po)trošimo nepremišljeno. Ključno vprašanje, ki se poraja ob vstopu v zasluženi počitek, je torej, kako dolgo bomo lahko živeli od svojih prihrankov. Ob upokojitvi pri starosti 65 let se namreč soočamo s perspektivo, da bi naša sredstva morala preživeti tri desetletja ali celo dlje. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) namreč napoveduje, da naj bi povprečna pričakovana življenjska doba za osebo staro 65 let znašala kar 92 let.

Kako dolgo bodo prihranki zdržali?

Kako hitro bo četrt milijona evrov velika vreča denarja (pri nas jo strokovno imenujemo naložbena vreča) izpuhtela, je odvisno od letnega dohodka oz. želenega izplačila.

Če si vsako leto želimo privoščiti 25.000 evrov dodatka k pokojnini, kar znaša približno 2.080 evrov mesečno, bodo naša sredstva zadoščala za desetletje – to seveda ne upošteva inflacije ali potencialnih donosov na investicije.

Če pa ciljamo na letno izplačilo 10.000 evrov, kar pomeni okoli 833 evrov dodatka k mesečni pokojnini, bi naš prihranek lahko zdržal 25 let.

Glede na povprečno pričakovano življenjsko dobo, računajmo raje, da bi iz tega sklada naj črpali 27 let, kar pomeni, da bi naš dodatek k pokojnini znašal 771 evrov mesečno. Vendar ne smemo pozabiti, da bo ob upoštevanju inflacije realna vrednost našega denarja proti koncu upokojitvenega obdobja precej nižja – do konca upokojitve bi se realna vrednost našega denarja lahko prepolovila.

Vpliv inflacije

Pri načrtovanju upokojitve ne smemo spregledati vpliva inflacije. V obdobju treh desetletij ali več lahko inflacija dramatično zmanjša kupno moč naših prihrankov. Ob predpostavki povprečne letne inflacije 2,5 %, se pričakuje, da bo vrednost denarja v 30 letih padla za 48 %, ob kumulativni inflaciji 109 %.
 To pomeni, da se bodo stroški življenja podvojili, medtem ko bo vrednost naših prihrankov na papirju ostala nespremenjena.

Brez ustreznega načrtovanja in prilagajanja za inflacijo, se lahko hitro zgodi, da kar danes izgleda kot zadosten kup denarja za brezbrižno in udobno prihodnost, v resnici ne bo dovolj za upokojitev.

"Čez 30. let bo inflacija naše premoženje prepolovila."

Investirajte modro

Če si želimo zagotoviti, da bo sredstev dovolj za upokojitev, je investiranje izjemna priložnost za ohranjanje in povečanje vrednosti naših prihrankov. Vendar pa s seboj prinaša tudi določeno mero tveganja, kar pomeni, da je premišljeno načrtovanje investicij v okviru naše osebne strategije, ki upošteva našo toleranco do tveganja, izjemnega pomena.

Da bi zagotovili, da bodo naši prihranki služili svojemu namenu – zagotavljanju finančne varnosti skozi zlata leta – je ključnega pomena, da v ta namen poiščemo pomoč kvalificiranega osebnega finančnega svetovalca. Takšen strokovnjak nam lahko pomaga oblikovati investicijsko strategijo, ki ne bo samo varovala našega kapitala, ampak ga tudi pametno oplemenitila, zagotavljajoč, da naš denar ne bo samo zdržal, ampak bo tudi rasel skozi leta, ki prihajajo.

S tako pridobljenim nadzorom nad premoženjem bo naša upokojitev lahko resnično mirna in finančno stabilna; brez skrbi, da bi nas presenetili nepredvidljivi kapitalski trgi ali inflacijski pritiski.

»Nekaj sva privarčevala, a se bojiva, da ne bo dovolj za upokojitev …«

Od para smo pred kratkim prejeli vprašanje, ki ga na nas naslovijo stranke precej pogosto …

“S partnerjem sva v svojih 50-ih s 30.000 evri na računu in 70.000 evri na varčevalnem računu. Imava povprečni plači in ne moreva več dolgo delati in strah me je, da se nisva bolje pripravila. Ali bova lahko živela preprosto življenje v pokoju?”

Želja po preprostem življenju v zasluženem počitku zahteva pravočasno in skrbno načrtovanje. Sto tisoč evrov se nam morda zdi kot zajeten znesek, toda ko enkrat začnemo črpati ta sredstva, hitro spoznamo, da brez temeljitega načrta ta vsota ne more zagotoviti dolgotrajne finančne varnosti.

Kaj pa, če bi v pokoju živeli le “preprosto življenje”

Ko razmišljamo o preprostem življenju po upokojitvi, je pomembno, da si najprej razjasnimo, kaj točno “preprosto” pomeni za nas. Ta koncept je izrazito subjektiven in se lahko drastično razlikuje od osebe do osebe. Razmislek o želenem načinu življenja po upokojitvi zahteva predvsem iskrenost do sebe glede lastnih pričakovanj in želja. Nato je treba ustvariti natančen načrt, ki bo usmerjal, kako te cilje doseči. Tak načrt nam bo razkril, ali lahko vzdržujemo naš sedanji življenjski slog ali ga bomo morda morali prilagoditi, da ne bi naša finančna sredstva prehitro kopnela.

Bo imel naš par ”preprosto življenje”?

Odgovor na to vprašanje, je: »Žal, ne.« Da bi par ohranil enak življenjski standard kot pred upokojitvijo, bi moral imeti ob začetku pokojninskega obdobja na strani vsaj 335.664 evrov. Poleg tega bi moral biti ta znesek še višji, da bi upošteval letno inflacijo.

Ob upoštevanju njune povprečne neto plače, ki junija 2023 znaša okoli 1.418 evrov, lahko pričakujeta približno 900 evrov pokojnine. Ker si želita ohraniti isti življenjski standard, se bo njun mesečni dohodek zmanjšal za približno 1.036 evrov. Na podlagi privarčevanih sredstev bosta lahko to razliko pokrivala zgolj 8 let.

"Kar se zdi zajeten kup privarčevanih sredstev še ne pomeni zadostnega zalogaja, če mora zdržati tri desetletja."

Dodatno delo po upokojitvi je še vedno možna rešitev …

Če naši prihranki niso obsežni, bi bilo smiselno razmisliti tudi o možnosti dodatnega dela med upokojitvijo. Čeprav se na prvi pogled zdi, da to ni najbolj privlačna opcija, bi lahko prav dodaten vir dohodka znatno prispeval k naši finančni varnosti v letih, ko bi si najraje oddahnili od delovnih obveznosti. Če se na svojo prihodnost nismo uspeli pripraviti pravočasno, je to mogoče naša edina možnost. Si pa verjetno nihče ne želi iskati dodatnega dela v obdobju, ki bi ga morali preživljati bolj sproščeno …

Investiranje je rešitev za želeno upokojitev

Kot vaši osebni finančni svetovalci vam zagotavljamo, da je najboljši način za povečanje naših prihrankov in pripravo na brezskrbno upokojitev brez dvoma investiranje. Pravočasno in preudarno investiranje.

Pomembno pa je biti previden in se zavedati tveganj, ki jih takšna odločitev prinaša. Osnovno pravilo investiranja je, da nikoli ne smemo vlagati denarja, katerega izgubo si ne moremo privoščiti. Drugo temeljno pravilo pa je, da se na pot investiranja podamo opremljeni z znanjem in finančno pismenostjo ali pa za to poiščemo kvalificirano strokovno pomoč.

Začnite danes: nikoli ni prepozno za načrtovanje

Četudi danes niste tam, kjer bi si želeli biti, nikoli ni prepozno, da ne bi zavihali rokavov in začeli delati na svoji prihodnosti. Pomembno je, da ne izgubite upanja ali se predate občutku nemoči. Morda še niste v optimalnem položaju za upokojitev, a s pravilnim načrtovanjem in pametnimi finančnimi odločitvami lahko še vedno uživate v udobnem življenju.

Najboljši dan za prvi korak k brezskrbni upokojitvi je bil 10 let nazaj. Drugi najboljši dan je danes. Marsikaj se zdi ta trenutek dosti bolj pomembno: ta položnica, ono popravilo, tisti izdatek … In tako nenehno pritiskamo na »dremež« in puščamo na cedilu svojo prihodnost.

Danes je pravi dan, da pričnete aktivno ustvarjati svojo sanjsko upokojitev. Ne veste kje začeti? Prijavite se na posvet z osebnim finančnim svetovalcem in skupaj bosta ustvarila načrt, prikrojen za vas.

Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

V svetu, kjer na spletu brez sramu delimo vse od slehernega obroka do svojih porodnih fotografij, se zdi skoraj nemogoče, da še obstajajo tabu teme. Zakaj se na zmenku s simpatijo ob omembi besede “proračun” začnemo počutiti, kot da smo pravkar izvedeli, da ima naš simpatični sogovornik doma zbirko nagačenih živali, ki jih nabira ob cesti?

Zanimivo je, da lahko z najbližjimi delimo svoje najgloblje strahove, sanje in celo najbolj intimne trenutke, a ko pride do pogovora o denarju, se pogosto znajdemo v krču. Morda zato, ker denar ne predstavlja le številk na našem bančnem računu, ampak je tudi odraz naših vrednot, strahov in upanj?

"Denar sicer ne more kupiti ljubezni,
a prepiranje o njem bo bankrotiralo vsak odnos."

Predstavljajte si, da bi lahko o denarju govorili tako lahkotno, kot razpravljamo o načrtih za počitnice ali izbiri novega pohištva. Kako bi to spremenilo dinamiko vašega razmerja?

V tokratnem prispevku vam zato predstavljamo koncept “proračunskega zmenka” – ideja, ki morda zveni manj romantično od večerje ob svečah, a ima moč, da vaše partnerstvo dvigne na povsem novo raven razumevanja in povezanosti. Kajti, verjemite, pri denarju se ne konča le najlepša ljubezenska zgodba, ampak se lahko prav tu tudi začne.

Moje, tvoje, najino

Razumeti, kako partner razmišlja o varčevanju, zapravljanju, naložbah in finančni varnosti, lahko razkrije več o njem kot marsikateri drug pogovor.

Ali je vaša boljša polovica človek, tipa “denar je tu, da se ga porabi” ali “vsak cent je treba obrniti dvakrat, preden se ga porabi?” 

Morda boste presenečeno ugotovili, da je oseba, ki jo imate za velikega zapravljivca, v resnici varčevalni mojster, ki sanja o zgodnji upokojitvi na podeželju.

"Pri denarju se ne konča le najlepša ljubezenska zgodba, ampak se lahko prav tu tudi začne."

Razlike v finančnih stališčih neizogibno vodijo do trenj, če niso pravočasno naslovljene. A ko jih razumeta in sprejmeta, lahko začneta tkati močno finančno prihodnost skupaj. Namesto da bi se prepirala, zakaj je eden kupil novo igralno konzolo, medtem ko je drugi sanjal o potapljanju v Egiptu, bosta našla skupno pot do obeh ciljev.

Vendar ta pogovor se ne bo zgodil spontano, medtem ko bo en zalival rože in drug iskal izgubljeno nogavico. Ta pogovor se mora zgoditi načrtno. V objemu miru, tišine in sproščenosti. (Po možnosti ko ste že siti in spočiti.) In temu pogovoru mi pravimo »proračunski zmenek

Proračunski zmenek

Se vam to sliši, kot da je na takšnem zmenku potencialnemu partnerju potrebno pokazati bančne izpiske za preteklih 6 mesecev ter predložiti seznam vseh svojih kreditov in celotnega premoženja? Ali da morate impresionirati s svojim znanjem o obveznicah ter skladih? Morda vam zveni proračunski zmenek kot oddaja kvartalnega finančnega poročila partnerju … 

Najverjetneje pa vam zveni kot izjemno naporno in nelagodno polaganje (finančnih) računov partnerju … Pogovor, za katerega ne veste niti, kje se ga lotiti, četudi se vam zdi, da bi vama obema koristil … Najverjetneje pa se vam, kot mnogim, zdijo osebne finance stvar posameznika, in niso stvar diskusije.

"(Bodoči) partner ni naš finančni načrt!"

Kaj NI proračunski zmenek?

Partner ali bodoči partner ni naš finančni načrt. Zato proračunski zmenek ni namenjen temu, da potencialnega partnerja finančno premerimo, če nam bo lahko uresničil vse finančne cilje. Prav tako pa finančni zmenek pri partnerju ni namenjen temu, da partnerja »popravimo« v finančno odgovornejšo osebo. Če na partnerja ne bomo gledali kot na naši finančni plan A, potem nas njegove finančne težave ne bodo osebno obremenjevale, temveč mu bomo lahko resnično le v pomoč in podpora, ko nas bo potreboval.

Kaj JE proračunski zmenek?

Proračunski zmenek je predvsem varen prostor za oba. Ko se ob kavi (ali kozarcu vina) usedeta skupaj in odpreta pogovor o denarju, ni nujno, da začneta s pregledom bančnih izpiskov ali debato o naložbenih portfeljih. Ne, ta zmenek je v začetku bolj namenjen razkrivanju vajinih vrednot, prepričanj in strahov, povezanih z denarjem. Je spoznavanje in raziskovanje, kako lahko kot ekipa dosežeta svoje sanje.

Proračunski zmenek torej ni zgolj sestanek, kjer se pregledujejo številke in proračuni. Je veliko več. Je priložnost za poglabljanje razmerja skozi odprt dialog o temi, ki je pogosto vir stresa in nesporazumov. S pristopom, ki temelji na podpori, razumevanju in skupnem načrtovanju, lahko proračunski zmenki postanejo ključni del vašega odnosa – nekaj, česar se oba veselita, ker veste, da vsak tak zmenek pomeni korak bližje k skupnim sanjam in ciljem.

Kako se pogovarjati o denarju?

Preprosto. Kot da bi se učili novega jezika. Torej zahtevno in počasi. 😊

V nadaljevanju bomo raziskali, kako se pogovarjati o denarju v različnih fazah vašega odnosa – v fazi svežih zaljubljencev, ki še vedno odkrivajo drug drugega skozi rožnata očala, do resnih parov, ki razmišljajo o združitvi svojih finančnih sil, pa vse do zakoncev, ki že krmarijo po skupnih finančnih vodah.

Ne glede na kateri stopnji je vaše razmerje, pa ne pozabite, da je najpomembnejši del vsakega pogovora o denarju iskrenost, odprtost in seveda, ščepec humorja. Nikoli ne veste, kaj se lahko naučite drug o drugem (in o sebi) na teh finančnih zmenkih.

"Izogibanje pogovorom o denarju privede do neskladij, ki na koncu razbijejo odnos, požgejo dom in opustošijo bančne račune vseh (razen sodnega sistema)."

Sveži zaljubljenci

Čeprav je pogovor o denarju morda zadnja stvar na vašem seznamu medtem ko z roko v roki opazujeta labode na Zbilju, je pravzaprav idealen čas, da začnete. Kako torej v romantične kremšnite na Bledu vključiti “D” besedo? Namesto, da pričnete takoj s svojo obsesivno rabo kreditnih kartic, začnite raje s skupnim sanjarjenjem in razkrivanjem vaših najdivjejših finančnih fantazij. Kdo ve? Morda imate oba skrivno željo po zagonu eko-kmetije z alpakami na Veliki planini!

Finančna vprašanja za sveže zaljubljene:

  • Katere so tvoje pregrehe, za katere ti nikoli ni škoda zapravljati denar?
  • Zadaneš na lotu! Kako porabiš ta denar?
  • Ali si želiš kdaj ustanoviti svoje podjetje?
  • Kako dojemaš vlogo denarja v osebnem zadovoljstvu in sreči?
  • Katerih finančnih lekcij so te naučila pretekla razmerja?
  • Kakšen je tvoj pristop k skupnim izdatkom, če gre za potovanja, večerje zunaj ali druge aktivnosti?
  • Kakšni so tvoji življenjski cilji, za katere bo potreben zajeten finančni zalogaj?
  • Ali načrtno varčuješ za te cilje?

Resni pari

So se metuljčki v trebuhu umirili? Čestitamo, prišli ste do faze, kjer je “moj” denar in “tvoj” denar napredoval v “najin” denar. Zdaj je čas, da se pogovor o denarju preseli iz fantazijskega sveta v bolj praktične vode. Kako navigirati skozi te finančne pogovore, ne da bi se počutili kot, da ste na poslovnem sestanku?

Finančna vprašanja za resne pare:

  • Če ima le en izmed naju kredit, ali bo to “najin kredit” ali “tvoj/moj” kredit?
  • Ali imaš privarčevan denar?
  • Ali bova združila denar ali ga bova hranila ločeno?
  • Če bo denar ločen, zakaj? Če bo skupen, kako bova to izvedla?
  • Koliko bi posameznik lahko porabil brez posvetovanja s partnerjem?
  • Kdo bo imel nadzor nad skupnim proračunom?
  • Ali veš kaj o naložbah?
  • Ali bi si kdaj izposodila denar od družine?
  • Kolikšno je najino sprejemljivo finančno tveganje?
  • Ali bova namenila kaj denarja v dobrodelne namene? Za kaj? Koliko?
  • Kako se bova soočala s finančnimi krizami ali nepričakovanimi izdatki kot par?
  • Kakšen je najin skupni sanjski projekt in kako lahko finančno prispevava k njegovi realizaciji?

Zakonci

V partnerstvu, utemeljenem na čvrstih finančnih temeljih, so mnoge večje finančne dileme že obravnavane, partnerja pa sta dobro seznanjena s svojimi finančnimi navadami, cilji in osebnostmi. Skupaj sta uskladila tudi svoj pristop k upravljanju financ. A to še zdaleč ne pomeni, da ni več prostora za pogovor. Nasprotno, vedno obstaja potreba (in priložnost) za nadaljnje raziskovanje in odpiranje novih finančnih tem. Finančni dialog se namreč razvija skupaj z vajinim razmerjem, raste in se prilagaja življenjskim spremembam, ki prihajajo na pot. Tukaj je nekaj primerov vprašanj, ki lahko obogatijo in poglobijo finančne pogovore med zakoncema:

Finančna vprašanja za zakonca:

  • Kakšni so najini dolgoročni finančni cilji in kako se ti cilji razvijajo?
  • Kako lahko izboljšava svoje finančno stanje, da bi hitreje dosegla finančno neodvisnost ali zgodnjo upokojitev?
  • Kako se najini finančni načrti prilagajajo spremembam v življenju, kot so karierne spremembe, selitev ali upokojitev?
  • Kako lahko kot par sodelujeva pri doseganju finančne varnosti in kakšno vlogo imata pri tem raznolikost in diverzifikacija naložb?

Finančna vzgoja otrok

Razprava o denarju dobi še dodatno dimenzijo, ko v enačbo vstopijo otroci. Vzgajanje otrok v finančno pismene posameznike je skupno poslanstvo, ki zahteva premišljen pristop. Zakonca otokom pomagata razumeti temeljne finančne koncepte in spodbujata razvoj zdravih finančnih navad. 

Postopoma jih vodita skozi proces sprejemanja odgovornih finančnih odločitev in jih učita, kako si postaviti močne finančne temelje za svojo prihodnost. Ta proces ne le obogati finančno znanje otrok, ampak staršema omogoča, da ponovno preučita in potrdita lastne finančne vrednote in principe, ki sta jih postavila kot temelj družinskega življenja.

Pri proračunskem zmenku ne gre zgolj za številke

Se vam že riše čar proračunskega zmenka? Res ne gre zgolj za številke. Gre za gradnjo skupnih sanj na trdnih temeljih, za odkrivanje, kako se vajine finančne poti prepletajo in kako lahko skupaj rasteta – ne samo kot posameznika, ampak kot ekipa.

Namesto, da dodatno pustošita svoj bančni račun za komercialne geste, si privoščita proračunski zmenek.

V partnerstvu, kjer je transparentnost ključ do trdnega temelja, lahko izogibanje pogovorom o denarju privede do neskladij, ki se jih niti ne zavedamo, dokler ne postanejo prevelika, da bi jih lahko prezrli. Ta mala pošast bo zrastla v neukrotljivo zver, ki bo na koncu razbila odnos, požgala dom in opustošila bančne račune vseh (razen sodnega sistema).

Torej, ko naslednjič razmišljate o romantičnem večeru, morda presenetite svojega partnerja s predlogom za malo drugačen zmenek. Zmenek, ki se bo morda res začel s pregledom številk, a končal z načrtovanjem skupne prihodnosti.

Valentinovo, ki je pred vrati, je ravno takšna priložnost. Namesto, da dodatno pustošite svoj bančni račun za komercialne geste, si v udobju doma privoščita iskren in iskriv pogovor o vajinih finančnih zablodah in sanjarijah. Prav vsi imamo namreč oboje. In kdo ve, morda bo ta preprost zmenek ob svečkah in domači pašti postal eden izmed vajinih najlepših skupnih spominov, ki bo zaznamoval začetek še močnejše, finančno povezane prihodnosti.

DOVOLJ JE BILO ŽIVOTARJENJA
OD PLAČE DO PLAČE

Prijavi se na finančni izziv za fit 2024 in 7 dni zapored boš vsak dan v nabiralnik prejela recepte za konkretne finančne korake, ki ti bodo pomagali izboljšati finančno sliko in zgraditi finančno kondicijo.
Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Nakup ali prodaja nepremičnine ni zgolj finančna odločitev; je korak, ki oblikuje vašo prihodnost, vaš dom in vaš naložbeni portfelj. V poplavi informacij, nasvetov in “zanesljivih” mnenj je težko ločiti zrno od plev. To še posebej drži na današnjem nepremičninskem trgu v Sloveniji, kjer se zdi vsaka odločitev zahtevna kot poteza v partiji šaha proti Kasparovu.

Pri Vezovišek & Partnerji razumemo, da je vsaka stranka edinstvena, zato smo razvili pristop, ki presega tradicionalno nepremičninsko posredovanje. Vključuje izdelavo načrta z neodvisnim osebnim finančnim svetovalcem, kar vam zagotovi, da napravite najbolj informirano in načrtovano finančno odločitev.  V tokratnem prispevku bomo predstavili, kako naš “nadgrajeni pristop” zagotavlja, da boste ne le opravili nakup nepremičnine, temveč da si boste v njej (ali z njo) lahko zgradili življenje, ki si ga zaslužite.

Pristop,
ki spreminja igro

Tradicionalni pristop k nakupu nepremičnine je pogosto linearen in omejen na površne informacije, ki ne upoštevajo vaše celotne finančne slike.

Ko stopite skozi naša vrata, vas ne bomo vprašali le, kakšna nepremičnina vas zanima, temveč bomo skupaj z vami raziskali in razumeli vaše življenjske cilje, finančno stanje in ambicije. Ta temeljit začetek omogoča, da vam izdelamo načrt, ki ni le odziv na trenutne trende trga, ampak je usklajen z vašo dolgoročno vizijo.

Z našo pomočjo boste razumeli, kako različni finančni scenariji vplivajo na vašo sposobnost nakupa in kako lahko optimalno strukturirate svoj proračun. Ne gre le za izbiro prave nepremičnine, gre za ustvarjanje strategije, ki vam bo služila leta in leta.

»Pri nas ne boste dobili le tega, kar običajno prejmete v nepremičninski družbi, temveč bomo poskrbeli tudi za vaše trdne finančne temelje, ki pa so ravno tako pomembni kot gradbeni.«

Osebni finančni svetovalec pri nakupu nepremičnine?

Vaš neodvisni zaveznik v šahovski vojni.

Pri Vezovišek & Partnerji se zavedamo, da finančna odločitev, kot je nakup nepremičnine, zahteva več kot le razumevanje trenutnih tržnih cen. Zahteva razumevanje celotnega finančnega ekosistema, ki vključuje kreditno sposobnost, morebitne davčne ugodnosti, likvidnostne načrte in dolgoročne investicijske cilje.

Ugodno financiranje, davčne olajšave, časovno usklajevanje nakupa z gibanji trga … – naš cilj je zagotoviti, da ste vedno korak pred drugimi.

Tukaj v igro vstopi vaš osebni finančni svetovalec – vaš zaupanja vreden neodvisni zaveznik, ki vam pomaga razumeti kompleksnost finančnih aspektov nakupa nepremičnine. Samo s strokovno neodvisno podporo se lahko izognete finančnim pastem in hkrati maksimizirate svoj finančni potencial.

»Je kredit, ki ga lahko pridobite, tudi zares to, kar si lahko privoščite?«

Izdelava načrta: zakaj je pomembna?

Izdelava načrta ni le pomembna, je bistvena. Je razlika med nakupom nepremičnine na pamet in med pametnim nakupom nepremičnine. Razlika, ki se ponavadi šteje v desetinah (tudi stotinah) tisočev evrov.

Načrt omogoča predvidevanje

In s tem varnost. S poglobljenim vpogledom v vaše finančne vzorce, cilje in želje lahko naši finančni specialisti oblikujejo načrt, ki ne le sledi vašim trenutnim potrebam, ampak predvidi prihodnje izzive in priložnosti. V finančnem načrtu se odraža vaša stopnja tveganja, vaša občutljivost za tržne spremembe in osebne preference.

"Izdelava načrta je razlika med nakupom nepremičnine na pamet in med pametnim nakupom nepremičnine."

Pristopite načrtno.

Svoj dom zgradite na
trdnih (finančnih) temeljih.

Naša naloga je, da vam zagotovimo načrt, ki je dovolj prilagodljiv, da lahko prenese kakršnekoli nepredvidljivosti in črne scenarije. Zavarujemo vas pred zunanjimi (in notranjimi) silami. In vam s svojim pristopom omogočamo finančni mir.

Uspešen nakup nepremičnine – zaključek je šele začetek

Načrt, ki smo ga skupaj ustvarili med postopkom nakupa nepremičnine, je le prvo poglavje v vaši (finančni) knjigi. Z načrtom smo vam namreč zgradili trdne in močne finančne temelje, ki vam bodo služili vse življenje. Z njim boste sedaj lahko z isto mero suverenosti sprejemali še preostale finančne odločitve in dosegali življenjske in finančne cilje.

Začetek finančnega skrbništva

Kot specialisti za dolgoročno rast vrednosti premoženja, vam bomo svojo dejansko dodano vrednost neizpodbitno dokazali z vzpostavljenim finančnim skrbništvom, ki bo sledilo.

Ker vemo, da je življenje nepredvidljivo in se bodo vaše potrebe s časom spreminjale, vidimo svojo odličnost v tem, da predvidimo nepredvidljivo in vas na to finančno pripravimo. Naša naloga je zagotoviti, da so vaše finančne odločitve prilagodljive in odporne – da prestanejo viharje trga in izkoristijo njegove sunke. Vaša finančna varnost in blagostanje sta naša glavna skrb, in s pomočjo aplikacije MojSkrbnik vam v sklopu finančnega skrbništva to zagotavljamo vsakodnevno.

Vaš naslednji korak

V času, ko nepremičninski trg ni več mali peskovnik in so v igri visoki vložki, je imeti dobro zasnovan načrt več kot le prednost – je nujnost. Z načrtom in osebnim finančnim svetovalcem nič ni prepuščeno naključju – vsak korak je vnaprej skrbno načrtovan, tako da ste vi lahko mirni, vedoč, da je vaša nepremičninska prihodnost v najboljših rokah.

»Zakaj ne vstopajte na nepremičninski trg brez osebnega finančnega strokovnjaka?
Zato, ker si tega enostavno ne morete privoščiti.«

Uspešen nakup nepremičnine pri nas pa je začetek dolgotrajnega odnosa, ki raste in se razvija skupaj z vami. Je začetek obdobja, ko se lahko zanesete na strokovno skrb in podporo, ki vam omogočata, da živite življenje, ki si ga zaslužite, in uresničite svoje finančne sanje.

KUPUJETE ALI
PRODAJATE NEPREMIČNinO?

Nadgradite svoj pristop in izdelajte načrt
optimalnega scenarija do svoje nepremičnine s finančnim strokovnjakom. Ne glede na to, ali iščete pot do idealnega doma ali želite zaslužiti z nepremičnino, je vaš najboljši zaveznik na tej poti osebni finančni svetovalec.

MOJ SKRBNIK

Aplikacija za nadzor osebnega premoženja.
Edina finančna nadzorna plošča, ki jo boste kdajkoli potrebovali.
Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
ameriške predsedniške volitve

Letošnje leto bo v ZDA potekalo v znamenju predsedniških volitev. Za vlagatelje je ključno vprašanje, kakšen vpliv bo imela izbira predsednika na kapitalske trge in njihove portfelje. Kljub temu, da makroekonomski dejavniki, kot so stopnja inflacije, obrestne mere ali stopnja brezposelnosti, igrajo pomembnejšo vlogo, ne gre zanemariti potencialnega emocionalnega vpliva, ki ga lahko prinesejo volitve, še posebej ob soočenju dveh starih znancev, Joeja Bidena in Donalda Trumpa.

FINANČNI TRGI 2024: KAKO INVESTIRATI, DA BO PORTFELJ V ZELENEM?

Kapitalski trgi so v preteklosti po prenehanju dvigovanja obrestnih mer beležili občutno rast. Čeprav s popolno gotovostjo ne moremo napovedati, da se bo ta trend ponovil, nas statistika in zgodovina opogumljata, da je rast možna, čeprav je odvisna tudi od drugih dejavnikov …

Politika in kapitalski trgi: republikanci ali demokrati?

Zgodovinsko gledano zmaga ene ali druge politične stranke ni prinesla bistvenih razlik na kapitalske trge. Vendar pa ima vsaka stranka svoje specifike, zaradi katerih drugače vplivajo na ekonomijo in trge.

Na prvi pogled bi ocenili, da imajo republikanci zaradi podjetništvu prijazne naravnanosti boljši vpliv na kapitalske trge. Vendar raziskave kažejo, da temu ni čisto tako. Izkaže se, da s svojo znano politiko nižanja davkov podjetij, krčenja socialnih pravic in strožjo kontrolo nad proračunskimi izdatki ter bolj konzervativnim stališčem do nekaterih pravic ameriških državljanov (npr. vprašanje splava), ustvarijo med prebivalstvom bolj negativno klimo, ki postanejo med vlado republikancev bolj previdni.

Na drugi strani je življenje srednjega sloja, ki je za ameriško potrošnjo prebivalstva najbolj pomemben, pod vlado demokratov bolj sproščeno in zadovoljno. Ljudje se počutijo bolj varne in optimistično glede svoje finančne prihodnosti, kar vpliva na rast indeksa, ki meri razpoloženje ameriškega potrošnika. Ta je tako pripravljen več trošiti in s tem prispevati k višji gospodarski rasti, medtem ko je pod vlado republikancev bolj previden. Potrošnja prebivalstva pomeni več kot 70 % gospodarske rasti v ZDA. Višja potrošnja pomeni torej višjo gospodarsko rast, ta pa prinaša pozitiven vpliv tudi na kapitalske trge.

Biden ali Trump?

Predsedniške volitve ZDA 2024: Biden proti Trumpu

Letošnje volitve prinašajo ponovno soočenje med Joejem Bidnom in Donaldom Trumpom, kar lahko prinese dodatno dinamiko na trge. V primeru zmage Joeja Bidna analitiki ne pričakujejo večjih sprememb v politiki, ki bi lahko neposredno vplivale na trge, razen morda ohranitve obstoječih davčnih stopenj.

V primeru zmage republikanca Donalda Trumpa pa večina analitikov glede na njegova znana stališča in izkušnje z njegovim prejšnjim mandatom pričakuje sledeče:

  • dodatno nižanje davka podjetjem in korporacijam, ki ga je začel že v svojem prejšnjem mandatu. To pa pomeni pozitiven vpliv na dobiček podjetij in seveda tudi na ceno njihovih delnic. Pomeni pa tudi manj proračunskih sredstev, kar se bo poznalo pri krčenju socialnih pravic in posledično nezadovoljstvo najrevnejšega sloja prebivalstva.
  • najverjetneje hitrejše nižanje obrestne mere ameriške centralne banke FED, kar bo imelo sicer pozitiven vpliv na rast ameriškega gospodarstva, lahko pa prinese ponovno pregrevanje ekonomije in ponovno rast inflacije.
  • to pa bi imelo negativen vpliv na ameriške obveznice, kjer bi zahtevana donosnost lahko zrastla. Možna je tudi rotacija oz. prenos sredstev iz obveznic v delnice, kjer si vlagatelji obetajo višjo donosnost.
  • rast ameriške valute USD napram ostalim svetovnim valutam, kar pa je seveda slabo predvsem za trge v razvoju in njihova podjetja.
  • zaostritev trgovinskih sporov predvsem z Kitajsko, kar pa za svetovno ekonomijo ni dobra popotnica.
  • bolj restriktivna imigrantska politika, ki smo jo pri Trumpu že navajeni.

Na prvi pogled bi ocenili, da imajo republikanci zaradi podjetništvu prijazne naravnanosti boljši vpliv na kapitalske trge. Vendar raziskave kažejo, da temu ni čisto tako.

Trumpov vpliv na trge: analiza preteklosti je dobra napoved prihodnosti

Zmaga Donalda Trumpa leta 2016 je pokazala, kako lahko volitve vplivajo na kapitalske trge, pri čemer so ameriške delnice in delnice razvitih trgov zrasle, medtem ko so trgi v razvoju utrpeli padec. Ponovna izvolitev Trumpa bi lahko po mnenju vlagateljev imela podoben učinek, spodbujala ameriško gospodarstvo in kapitalske trge, a hkrati predstavljala izzive za trge v razvoju.

Spodnja tabela nam prikazuje, kako so kapitalski reagirali leta 2016 ob izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika:

Volitve v ZDA vedno prinesejo določeno mero negotovosti na kapitalske trge, a zgodovina kaže, da politična pripadnost zmagovalca ni nujno ključnega pomena za dolgoročno gibanje trgov.

Trumpova zmaga bi lahko spodbudila kapitalske trge z nižanjem davkov in agresivno monetarno politiko, a tudi prinesla izzive kot so pregrevanje ekonomije in trgovinski spori.

Bidnova zmaga pa bi verjetno pomenila večjo stabilnost s trenutno politiko.

Letošnje soočenje med Bidnom in Trumpom bo tako v vseh primerih malce začin0ilo in zaznamovalo dogajanje na kapitalskih trgih v letu 2024. Z zanimanjem ga bomo spremljali in analizirali še naprej!

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri svojem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!
Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp