foto_drobni_tisk

Podatki o stroških so najpogosteje raztreseni – nekatere najdete v splošnih pogojih, druge ...

Zavarovalnice pri naložbenih življenjskih zavarovanjih zaračunavajo različne stroške, od vstopnih stroškov, stroškov sklenitve police oziroma pridobivanja, stroške upravljanja zavarovanja, upravljavsko provizijo upravljavca skladov, stroške vodenja naložbenega računa, riziko premijo, izstopne stroške, lahko tudi vstopno in izstopno provizijo upravljavca skladov.

“Podatki o stroških so najpogosteje raztreseni – nekatere najdete v splošnih pogojih, druge v informativnem izračunu ali ponudbi, nekatere tudi v Dokumentu s ključnimi informacijami, spet tretje šele na zavarovalni polici, ko sklenete produkt. Nekateri pa so zaviti v tančico skrivnosti še po sklenitvi,” pravi Petra Bokal, osebna finančna svetovalka.

Takšen primer so stroški vodenja naložbenega računa ene od slovenskih zavarovalnic, ki naj bi bili obračunani v skladu z veljavnim cenikom zavarovalnice, ki pa ni javno objavljen na spletni strani. Kakšni so ti stroški po posameznih zavarovalnicah, razkrivamo TUKAJ.

Drobni tisk razkrije …

FB_hudic je v drobnem tiskuSicer pa je informacija o tem, koliko znašajo vsi stroški, ključnega pomena, saj so ti pri določenih zavarovalnicah celo oderuški. “Zavedajte se, da boste pri večini zavarovalnicah prva tri leta plačevali praktično samo sklepalne stroške, zato prva tri leta ne ustvarjate nobenega premoženja. Ko si boste poskušali predčasno izplačati prihranke, vas bodo nekatere zavarovalnice olajšale tudi s 30 % izstopnimi stroški. Spet druge vas olajšajo za 6 % upravljavskih stroškov zavarovanja letno, četudi so zgolj posredniki med varčevalcem in vzajemnim skladom – to je po upoštevani inflaciji lahko celoten letni donos!” še opozarja Bokalova.  

Drobni tisk je pomemben tudi zato, ker pri branju splošnih pogojev ugotovimo, da zavarovalnice določene stroške (predvsem stroške upravljanja zavarovanja in stroške vodenja naložbenega računa) vsako leto povečujejo za 2 oziroma 3 %, nekatere za enako raven zvišujejo tudi mesečno premijo, razen če zavarovanec ne odkloni povišanja premije.

To je le delček tega, kar je odkrila Petra Bokal, ko se je konkretno poglobila v raziskovanje. Postala je skrita “nakupovalka” zavarovalnih produktov in nam v knjigi Hudič je v drobnem tisku razkrila še ostale zamolčane skrivnosti. Kar 7 jih je našla! Vse to si lahko preberete tudi vi, knjigo pa brezplačno prenesete TUKAJ.