Ko govorimo o denarju v partnerskem razmerju, se pogosto soočamo z vprašanji, ki nimajo enoznačnih odgovorov. Kako razdeliti stroške in prihodke, da bo pravično za oba? Ali je delitev 50:50 poštena in izvedljiva? Ta vprašanja odpirajo številne dileme in razprave, ki so pomembne za vsako partnerstvo. V tokratnem prispevku bomo raziskali, kaj pomeni finančna pravičnost v partnerskem odnosu, kako se pogovarjati o denarju ter predstavili praktične primere in rešitve za dosego finančne harmonije. Odkrivali bomo, zakaj ni nujno, da oba partnerja zaslužita enako, kako se spopasti z razlikami v prihodkih in kako skupaj ustvariti pravičen finančni sistem, ki bo deloval za oba.

Pravična delitev je stvar pogovora, dogovora in pogajanja

Pravična delitev je relativno in odvisno od posameznega partnerja in partnerstva. V resnici se morata partnerja o finančni pravičnosti (nenehno) pogajati, saj se nenehno spreminjajo naše življenjske okoliščine. V razmerju namreč lahko prispevamo na nešteto načinov. In vseh se ne da monetizirati ali kvantificirati.

V razmerju lahko prispevamo na nešteto načinov.

Kadar se partnerja ne pogovarjata o denarju, se hitro zgodi, da v odnosu prevladajo družbeno pogojena finančna prepričanja, navade in pričakovanja, s katerimi se morda sploh ne strinjamo.

POTREBUJE VAŠ PRORAČUN
STROKOVNO POMOČ?

Ne obvladujete osebnih financ? Ne veste, kako s partnerjem urediti skupni proračun? Čutite, da bi lahko bolje upravljali svoje finance?
Potrebujete posvet s finančnim mentorjem?

Kdor financira skupaj, ostane skupaj

Ena izmed možnih rešitev partnerske finančne harmonije so skupne finance.

S partnerjem se lahko počutita, da so stvari v vajinem razmerju finančno pravične, ne glede na to, koliko ali kako malo zaslužita. Denar se v takšnem sistemu organizira po prioritetah in ne po tem, kdo ga je zaslužil. Pri tem seveda vsak partner obdrži določen segment za trošenje brez slabe vesti ali odrekanj na račun višine plače.

S partnerjem se lahko počutita, da so stvari v vajinem razmerju finančno pravične, ne glede na to, koliko ali kako malo zaslužita.

Ta sistem odpravlja krivdo posameznika ter omogoča, da na denar gledamo kot na skupno odgovornost, ki nam odpira nove možnosti.

O višini plače odločajo številni dejavniki: trg dela, izobrazba ali izkušnje, spol in rasa, število ur dela zunaj doma. Če pa naredimo pravičen sistem upravljanja z družinskim proračunom, lahko oba odločata o tem, kako razporediti proračun, da so pokrite obveznosti in uresničene vse želje.

Vaše skupne cilje tako diktirate vi in ne gospodarstvo ter trg dela.

Sofija je imela nižje prihodke kot Blaž in je nenehno živela v finančnem stresu, ko je poskušala živeti življenjski slog, ki si ga je zlahka privoščil njen mož.

Tudi ločene finance so možna rešitev

V našem podjetju smo ponosni, da imamo stranke, ki nam zaupajo že vrsto let. Ena izmed njih sta Blaž in njegova žena Sofija, ki sta se poročila pred tremi leti. Finance sta imela in ohranjata še naprej ločene, kar je pogosto vodilo do nesporazumov in neskladij pri načrtovanju skupnih ciljev. Kljub dolgoletni ljubezni in spoštovanju so bile finance vedno točka trenj.

Sofija je imela nižje prihodke kot Blaž in je nenehno živela v finančnem stresu, ko je poskušala živeti življenjski slog, ki si ga je zlahka privoščil njen mož. Ni se dobro počutila. Njena samozavest je iz meseca v mesec pojenjala, svoj denar je v večini porabila za hrano, otroke ter avto. Da je lahko vsaj delno sledila možu, se je morala poslužiti limita ter kreditnih kartic. Sebi ni privoščila čisto nič in prav nič se ni veselila svoje prihodnosti. Prišla je do točke, ko se je zavedala, da rabi pomoč.

Priznanje, da potrebujemo pomoč

Prvi korak je bil temeljit pregled njenih finančnih navad, prihodkov in izdatkov. Z mentorico Ano Vezovišek sta skupaj razvili prilagojen načrt, ki je vključeval optimizacijo stroškov, pametno načrtovanje proračuna in dolgoročno finančno strategijo.

POSTANITE FINANČNO INFORMIRANI

Naročite se na naše
finančne novice in ostanite v stiku z aktualnimi priporočili finančnih strokovnjakov.
Branje, ki se izplača!

Kako v praksi izgleda vodenje ločenih financ v zakonu?

Kljub ohranjanju ločenih financ, sta se zakonca naučila upravljati skupni proračun. Z oblikovanjem skupnega proračuna se manj prepirata in sta uskladila svoje življenjske cilje. Ohranjata ločene finance, pogovor in dogovor o proračunu pa ostaja skupen.

Ne gre za to, da bi se omejili in nagradili varčevalca ter kaznovali zapravljivca.

Gre preprosto za to, da se glede finančnih vprašanj strinjata, se naučita skupaj postavljati cilje in postaneta ekipa.

Rezultat: (finančni) mir v hiši

Od Sofijinega obiska pri nas, sta z Blažem dosegla izjemne rezultate:

  • Optimizacija stroškov: Sofija je uspela prepoznati nepotrebne izdatke in jih učinkovito zmanjšati, kar ji je prineslo več finančne stabilnosti. Hkrati se je tudi Blaž prilagodil in sledil Sofijinim navadam, s čimer zdaj vsak mesec privarčuje več kot leto nazaj.
  • Boljše razumevanje med partnerjema: Zaradi novih finančnih navad in boljše organizacije se Sofija in Blaž zdaj bolje razumeta. To jima omogoča lažje dogovarjanje o skupnih ciljih in izdatkih. Razhajanje v višini prihodka ter finančnega prispevka za skupne cilje ni več izziv.
  • Skupno načrtovanje: Zdaj lahko učinkovito načrtujeta skupne cilje, kot so potovanja, večji nakupi ali varčevanje za prihodnost, brez nesporazumov in stresa.

Pomembnost finančnega mentorja

Imeti finančnega mentorja je izjemno pomembno, saj ne pomaga samo eni osebi, ampak lahko pozitivno vpliva na celotno družino. Finančni mentor ni le svetovalec, ampak tudi partner v procesu doseganja finančne stabilnosti in ciljev. Z znanjem in izkušnjami lahko pomaga prepoznati priložnosti za prihranke, optimizirati izdatke ter postaviti realne in dosegljive finančne cilje.

Izkušnja Blaža in Sofije je dokaz, kako pomembno je, da posamezniki in pari vlagajo v svoje finančno znanje in organizacijo.

"Finančni mentor ni le svetovalec, ampak tudi partner v procesu doseganja finančne stabilnosti in ciljev."

Celota je večja, kot vsota njenih delov

Kaj vam osebno ali vašemu partnerstvu najbolj ustreza, se lahko odločite le sami. Naša izkušnja in delovna praksa pa nam kaže, da so najbolj zadovoljna in izpopolnjena (ter tudi finančno uspešna) razmerja tista, v katerih partnerji pogumno zagrizejo v to, da najprej vsak pri sebi postavijo trdne finančne temelje, potem pa poiščejo sistem za skupno upravljanje financ, ki se obema zdi pravičen in deluje.

"Ko usklajena uravnoteženost v partnerstvu terja od nas toliko rednih in iskrenih finančnih pogovorov, sočutnih usklajevanj glede upravljanja s proračunom, ni čudno, da se na koncu dne bolj ali manj zavestno odločimo, da bomo delovali po principu “vsak zase” ali pa da bo celoten pregled in upravljanje financ prevzel samo en izmed partnerjev."

Splača se vlagati trud v izboljševanje komunikacije, spoznavanje sebe in partnerja ter v gradnjo trdnega finančnega jedra vašega skupnega gospodinjstva. V svetu financ namreč velja neizpodbitno pravilo, da je celota večja, kot vsota njenih delov. Ne glede na to, ali boste imeli skupne ali ločene finance, se vam splača skupaj upravljati in dogovarjati vaš celoten proračun.

Nikoli ne bo fer, če boste delovali in delili 50:50.

Predvsem pa tako ne boste rastli niti vi, niti vaše premoženje. Poklonite si osebno in finančno rast. Mi vam jo privoščimo.

POTREBUJE VAŠ PRORAČUN STROKOVNO POMOČ?

Ne obvladujete osebnih financ? Ne veste, kako s partnerjem urediti skupni proračun? Čutite, da bi lahko bolje upravljali svoje finance? Potrebujete posvet s finančnim mentorjem?

POTREBUJE VAŠ PRORAČUN
STROKOVNO POMOČ?

Ne obvladujete osebnih financ? Ne veste, kako s partnerjem urediti skupni proračun? Čutite, da bi lahko bolje upravljali svoje finance? Potrebujete posvet s finančnim mentorjem?