V zadnjem času se slovenske banke soočajo z naraščajočo konkurenco sodobnih finančnih storitev, kot sta N26 in Revolut. Ta trend je povzročil dvig provizij za transakcije, kar lahko občutijo številni uporabniki klasičnih bank.

Nedavno se je v medijih pojavila zgodba o uporabniku, ki mu je banka za nakazilo 2000 evrov zaračunala kar 30 evrov provizije. To je samo eden izmed primerov, ki kažejo, kako se tradicionalne banke borijo za svoje mesto na trgu z višjimi stroški storitev. Hkrati pa NLB in Addiko banka uvajata nove provizije za nakazila na račune pri vedno bolj popularnih neo-bankah, kot sta N26 in Revolut. Takšna praksa je namenjena zaščiti njihovih prihodkov pred konkurenco digitalnih bank, ki ponujajo cenejše in enostavnejše storitve.

"Banke se zadnja leta pogosto borijo proti t.i. neo-bankam, saj se vedno več posameznikov zaveda, da so osnovni bančni stroški, kot so vodenje transakcijskega računa in strošek nakazil oz. plačevanja položnic, nepotrebni. Obenem smo priča združevanju bank v Sloveniji in samo vprašanje časa je, kdaj nam morda ostaneta le še dve, ki se bosta vsaka po svoje borile za komitente. Dvig osnovnih bančnih stroškov, kot so provizije za nakazila ali dvig na bankomatu, je gotovo eden izmed ukrepov, ki se ga bodo lotevale. Žal bodo vedno obstajali posamezniki, ki bodo potrebovali kredite in bodo zaradi tega primorani imeti račun v eni izmed teh bank. To še posebej velja za starejše generacije, ki jim uporaba tujih bank ni domača. Verjamemo pa, da bo z našimi informacijami, znanjem in orodji takšnih primerov vedno manj, s čimer bomo uporabnikom pomagali zmanjšati stroške bančnih storitev."

Addiko in NLB poskrbela za nelagodje pri komitentih

V Sloveniji sta se banki NLB ter Addiko odločili svojim uporabnikom povišati provizijo pri nakazovanju na Revolut, N26 ter ostale neobanke. Ker je bilo to do sedaj brezplačno (ali skoraj zastonj), povišanje provizij pa se je zgodilo zelo neslišno, je nemalo komitentov plačalo nepričakovano provizijo.

Vas zanima, ali ste za hrambo svojega denarja naredili najboljšo izbiro?

Kakšne so nove provizije?

Provizija za kartična plačila “quasi cash” in igre na srečo pri NLB znaša 1,50 % vrednosti transakcije, pri čemer je minimalna provizija 1 evro in maksimalna 150 evrov. Pri banki Addiko pa je provizija precej višja, saj znaša 5 % vrednosti transakcije, z minimalno provizijo 1,03 evra in maksimalno 136,20 evra.


Primer: Nakazilo v vrednosti 2.000 € v aplikaciji preko “Add money” vas po novem stane 30 € (NLB) oz. 100 € (Addiko).

Vir: banke Addiko in NLB

Kako se izogniti plačilu visokih provizij?

Če ste komitent NLB ali Addiko, nakazilo na Revolut ali N26 (oziroma druge neo-banke) opravite preko SEPA oz. običajnega plačilnega naloga.

Če bi enak znesek prenakazali v spletni banki kot SEPA oz. običajni plačilni nalog, vas bi po novem to stalo 0 ali 40 centov – odvisno od vašega sklenjenega paketa. To ostaja cenovno ugodna možnost nakazila na neo-banke, ki vam jo priporočamo, da se je poslužite.

Prenesite svoj denar tja, kjer ga cenijo

Addiko in NLB sta dodatno povišali že tako zasoljene bančne storitve, ki jih lahko Slovenci blažimo zgolj z uporabo neo-bank. S takšno potezo poskušajo odvrniti komitente od uporabe ugodnih neo-bank. Učinek pa je seveda ravno nasproten, saj z višanjem cen svojih storitev le še večajo razliko med stroškom svojih bančnih storitev in brezplačno storitvijo neo-bank.

V našem podjetju smo opravili neodvisno analizo celotnega finančnega trga in pregledali vse finančne produkte, ki so vam na voljo ter izbrali tiste, ki so najbolj ugodni in vam nudijo tudi največ obresti za hrambo vašega denarja.

Prenesite si jo tukaj in prestavite svoj denar tja, kjer ga cenijo.

POSTANITE FINANČNO INFORMIRANI

Naročite se na naše finančne novice in
ostanite v stiku s priporočili našega investicijskega tima.

IZRAČUNAJTE SI
STROŠKE VARČEVANJA

Vas zanima, koliko plačujete, da lahko varčujete?
Naredite izračun z našim brezplačnim e-kalkulatorjem.

IZRAČUNAJTE SI
STROŠKE VARČEVANJA

Vas zanima, koliko plačujete, da lahko varčujete?
Naredite izračun z našim brezplačnim e-kalkulatorjem.