Kapitalski trgi so v pričakovanju pomembne spremembe v denarni politiki Zveznih rezerv (FED), saj se vse bolj utrjujejo napovedi, da bo ameriška centralna banka kmalu začela zniževati obrestne mere. Ta poteza, prva po letu 2019, naj bi po ocenah analitikov spodbudila gospodarstvo in prinesla nova gibanja na finančnih trgih. V članku se osredotočamo na vplive pričakovanih znižanj obrestnih mer na kapitalske trge, s posebnim poudarkom na dinamiki delniških indeksov in odzivih različnih gospodarskih sektorjev.

FED napoveduje prvo znižanje obrestnih mer po letu 2019

Vse kaže, da bomo v kratkem dejansko dočakali prvo znižanje obrestnih mer ameriške centralne banke FED po letu 2019.

V svojem nedavnem javnem nastopu je namreč celo predsednik FED Jerome Powell nedvoumno izjavil, da je zaradi dejanskega večmesečnega umirjanja inflacije in poslabšanja razmer na trgu dela napočil čas za začetek zniževanja obrestnih mer ameriške centralne banke.

S to potezo bo FED poskušal poživiti gospodarstvo in tako zmanjšati tveganje recesije, ki si jo seveda nihče ne želi, obenem pa je ocenil, da je tveganje za ponoven vzpon inflacije sprejemljivo.

Jerome Powell

»Nadaljnja znižanja v letošnjem letu pa so razumljivo odvisna od prihajajočih mesečnih ekonomskih podatkov in ocene gospodarske situacije,« pravi Powell.

Tako lahko na septembrskem zasedanju Odbora za obrestno politiko FED (FOMC – Federal Open Market Commitee), dejansko pričakujemo znižanje obrestne mere za trenutno napovedanih 0.25 %.

Trgi pričakujejo več znižanj obrestnih mer letos

Seveda so se med analitiki takoj pojavila ugibanja in napovedi, koliko znižanj lahko letos še pričakujemo in za koliko naj bi se posledično skupno znižale obrestne mere. Ta ugibanja nas bodo zagotovo spremljala do konca letošnjega leta in bodo tudi krojila gibanje tečajev na kapitalskih trgih.

Trenutno tako večina analitikov napoveduje, da lahko letos pričakujemo do 4 znižanja v skupni višini cca. 1 %. Tako bi obrestne mere ameriške centralne banke konec leta lahko znašale 4.25 do 4.50 %.

To so nekako absorbirali tudi kapitalski trgi, tako da so te napovedi že vračunane v trenutne delniške tečaje.

POSTANITE FINANČNO INFORMIRANI

Naročite se na naše finančne novice in
ostanite v stiku s priporočili našega investicijskega tima.

Vpliv znižanja obrestnih mer na kapitalske trge

Kaj pa znižanje obrestnih mer dejansko pomeni za kapitalske trge oz. kaj lahko pričakujemo?

Večkrat smo že omenili, da je gibanje obrestnih mer in obrestna politika ameriške centralne banke FED ključna za stanje največje svetovne ekonomije, ki pa ima nedvoumno tudi odločilen vpliv na celotno globalno gospodarstvo. Zagotovo bistveno večji kot obrestna politika evropske centralne banke ECB. Stanje ameriške ekonomije pa ima neposreden vpliv najprej na ameriške kapitalske trge, posredno pa na tudi na celoten globalen kapitalski trg.

Vas zanima, ali ste za hrambo svojega denarja naredili najboljšo izbiro?

Zakaj nižje obrestne mere spodbujajo gospodarsko rast?

Nižje obrestne mere v praksi pomenijo nižje stroške zadolževanja v celotni nabavni verigi, kar večinoma pomeni povečanje potrošnje prebivalstva (ki je v ZDA sicer še vedno na visokem nivoju) in oživitev investicij, ki so se v zadnjem obdobju zaradi visokih obrestnih mer razumljivo skrčile. Podjetja tako dosežejo znižanje stroškov (postavka obresti) in posledično izboljšanje rezultatov poslovanja.

Vse to ima pozitiven vpliv na gospodarsko rast in ohranjanje visoke stopnje zaposlenosti na trgu dela. Potrošniki postanejo zopet bolj optimistični glede svojega ekonomskega stanja (to je merljivo preko kazalca ‘consumer sentiment’, ki zopet raste), kar pa pozitivno vpliva tudi na investitorje na kapitalskih trgih (investor sentiment indeks, ki meri pripravljenost investitorjev za investiranje). Podjetja dosegajo boljše rezultate, kar pa se spet pozna na vrednosti njihovih delnic. Tako je krog sklenjen.

Politika: Zakaj lahko demokrati prinesejo večjo gospodarsko stabilnost

Na politični sceni se je v boj za najmočnejšo politično funkcijo na svetu po odstopu od kandidature sedanjega predsednika ZDA Bidna podala Kamala Harris, kar je po vseh medijskih raziskavah dalo demokratski stranki zopet upanje na zmago, ki so ga slabi predvolilni nastopi Bidna že skoraj zapravili.

Zanimivo je, da so raziskave pokazale, da je lahko vladavina demokratov v ZDA celo boljša za kapitalske trge kot vlada republikancev. Prebivalstvo se pod demokrati počuti namreč bolj varno, vlada več sredstev namenja za socialne transferje, zato so pripravljeni tudi več trošiti in tako vzdrževati gospodarsko rast. Pod republikanci je zaradi zaostritve monetarne politike prebivalstvo bolj zaskrbljeno za svojo eksistenco, manj troši in več varčuje, kar pa ima lahko negativen vpliv na gospodarsko rast.

Trump omenil možnost, da bi ZDA del svojih kapitalskih rezerv hranile v kripto valuti Bitcoin.

Donosnost S&P 500 pod ameriškimi predsedniki: demokrati vs. republikanci

Spodnji graf prikazuje donosnost ameriškega delniškega indeksa S&P 500 za čas predsednikovanja posameznih ameriških predsednikov od druge svetovne vojne dalje. Ugotovimo lahko, da bistvene razlike med demokrati in republikanci sicer ni, kapitalskim trgom gre dejansko celo nekoliko bolje, ko so na oblasti demokrati.

Kako pa so se na to dogajanje v avgustu odzvali trgi?

Avgusta smo doživeli na kapitalskih trgih manjšo korekcijo. Pravega razloga za to korekcijo sicer ni, res pa je, da so bili delniški tečaji po močni rasti v zadnjem obdobju na visokih nivojih, trgi so bili nekoliko pregreti, tako da je lahko vsaka nekoliko slabša informacija že sprožilec za korekcijo. V tem primeru je bil sprožilec poslabšanje razmer na trgu dela v ZDA, ki bi lahko bil prvi znak ohlajanja ameriške ekonomije. Največji upad so doživele tehnološke delnice, ki so pred tem tudi najbolj zrastle. Korekcija je bila na srečo kratkotrajna, tečaji so se povečini že vrnili na prejšnje nivoje.

Vir: JP Morgan Review of markets over August 2024

Primerjalni indeks globalnih razvitih trgov MSCI WORLD je tako v mesecu avgustu po korekciji pridobil zgolj 0.4 % (EUR), kot je razvidno iz spodnje tabele. Od razvitih trgov najbolje ta mesec evropsek delnice, njihov primerjalni indeks MSCI Europe je pridobil 1.8 % (EUR). Delnice trgov v razvoju pa negativno, njihov globalni primerjalni indeks MSCI EM je v avgustu izgubil -0.6 % (EUR).

Obveznice pa v avgustu zaradi naraščajoče verjetnosti začetka zniževanja obrestnih mer zopet v zelenem. Njihov evropski primerjalni indeks je tako pridobil 0.4 % (EUR).

Vrednost ameriškega dolarja USD se je zaradi bližajočega začetka zniževanja obrestnih ameriške centralne banke FED tudi v avgustu znižala, napram EUR je USD tako izgubil cca. -2.2 %. Prav toliko pa so posledično izgubili tudi evropski vlagatelji v ameriške finančne naložbe.

E-PRIROČNIK

INVESTIRANJE V NEPREMIČNINE
kupiti, prodati, investirati ali le opazovati?

Vaša pot investiranja v nepremičnine se začne tukaj. Odkrijte, kako v investicijski načrt pravilno vključiti nepremičnine za uravnotežen in donosen portfelj.

Prenesite si e-priročnik, ki vam bo predstavil, kako se varno in preudarno lotiti investicij v nepremičnine, da bo donos dejansko dobičkonosen.

V avgustu padec vrednosti kriptovalut

Vrednosti kriptovalut je v avgustu kar znatno upadla. Tako je Bitcoin v mesecu avgustu izgubil dobrih 12 % vrednosti (EUR), kot je razvidno iz spodnjega grafa.

Razloge gre iskati v korelaciji v gibanjem tečajev tehnoloških delnic, ki so doživele v avgustu manjšo korekcijo. Delno zaradi rotacije, delno pa zaradi poslabšanja razmer na trgu dela. Tako se vrednost Bitcoina nikakor ne približa več vrednosti 60.000 EUR, ki jo je letos sicer že večkrat presegla.

BITCOIN (BTC)

Vir: Yahoo

Delnice nepremičninskega sektorja tudi v avgustu zrastle

Delnice globalnega nepremičninskega sektorja so tudi v mesecu avgustu lepo zrastle. Tako je globalni indeksni sklad, ki vlaga v nepremičninski sektor, v mesecu avgustu pridobil dodatnih cca. 6 % vrednosti (EUR). Napovedan začetek zniževanja obrestnih mer ameriške centralne banke FED je temu sektorju, ki je na obrestne mere izjemno občutljiv (predvsem oživitev investicij), kot smo že večkrat omenili, v veliko pomoč.

Vir: Yahoo

Kaj lahko pričakujemo v prihodnje?

Nižje obrestne mere, ki jih lahko glede na vse naštete dejavnike dejansko pričakujemo, imajo vsekakor pozitiven vpliv na kapitalske trge, o tem ni dvoma.

Vpliv na obvezniške naložbe

Najbolj neposreden vpliv imajo gotovo na obvezniške naložbe. Kuponske obrestne mere obveznic postanejo zopet konkurenčne denarnim skladom in depozitom, ki postanejo zaradi nižjih obrestnih mer manj donosni.

Vpliv na delniške naložbe

Prav tako imajo nižje obrestne mer pozitiven vpliv tudi na delniške naložbe. Kot že omenjeno pride do oživitve gospodarstva, višje potrošnje, novih investicij, višjih dobičkov podjetij, kar vse pozitivno vpliva tudi na njihove delniške tečaje. Predvsem pa nižje obrestne mere pomagajo tistim gospodarskim sektorjem, ki zahtevajo visoke investicije, katere pa so bile v času visokih obrestnih mer zmanjšane. Tak je npr. nepremičninski sektor.

Znižanje obrestnih mer bo spodbudilo kapitalske trge, predvsem obveznice in nepremičnine, a tehnološki sektor in sezonska nihanja prinašajo tveganja.

Težave v tehnološkem sektorju

28. avgusta je objavil težko pričakovane rezultate drugega kvartala tudi zadnji tehnološki velikan iz družbe ‘velikih sedem’, vodilni proizvajalec računalniških vezij za umetno inteligenco, podjetje NVIDIA. Rezultati so tako po prihodkih kot po dobičku presegli napovedi analitikov, vendar žal to ni zadovoljilo vlagateljev. Napovedi za naslednji kvartal namreč so sicer dobre, ne pa dovolj dobre za lahko bi rekli kar požrešnost vlagateljev. Prav tako ima NVIDIA nekaj težav z lansiranjem UI vezja naslednje generacije Blackwell, katerega prihod na trg se je nekoliko zamaknil.

Trgi so to takoj kaznovali, po objavi rezultatov je tečaj NVIDIE zgrmel za 6 %, vendar se je kasneje nekoliko popravil. Večja težava pa je v tem, da so vlagatelji začeli nekoliko dvomiti v uspešnost in hitrost novega tehnološkega preboja, ki ga naj bi zagotovila umetna inteligenca. To pa lahko škodi celotnemu tehnološkemu sektorju, ki je prav zaradi napovedi o uporabi umetne inteligence najbolj zrastel.

Jesenske tržne napetosti

Če temu dodamo še jesenski mesečni vpliv na kapitalske trge, mesec september po statistiki slovi kot najslabši mesec na kapitalskih trgih, oktober pa kot najbolj nihajen, nam investitorjem to jesen zagotovo ne bo dolgčas.

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri svojem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri svojem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!
Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp