Otrokom pomagate pri šolskih nalogah. Morda jih vozite na nogomet ali ples. Nekoč ste jih celo poskušali naučiti, da morajo pospravljati za seboj. Kaj pa denar? Kaj želite, da bi se naučili o služenju, varčevanju in trošenju denarja? Kakšen odnos želite, da imajo do denarja?

Mnogi od nas smo odraščali v gospodinjstvih, kjer se o denarju nismo pogovarjali. Toda pri vaših otrocih bo potreben dialog. Akcija!

Otrokom dajte žepnino, da bodo nehali prodajati svoje zobe zobnim vilam.
– eLeni Zarro

Zakaj sploh žepnina?

Žepnina – beseda, ki jo slišimo že od malih nog, a nihče odprto ne govori o pravilih žepnine:

“Kdaj je pravi čas, da otroku začnemo dajati žepnino? In predvsem, kako to narediti pravilno?”

Žepnina ni le dodatek, s katerim otroku omogočimo drobne želje. Gre za izjemno pomembno orodje, s katerim otroka učimo odgovornosti, načrtovanja in razumevanja vrednosti denarja.

Finančna vzgoja se začne pri domači mizi, skozi vsakodnevne pogovore in predvsem z našimi dejanji. Starši, ki svojim otrokom dajo žepnino, jim omogočijo prve korake v svet odgovornega ravnanja z denarjem. Vprašanje pa ostaja: “Kdaj začeti in kako se tega lotiti?”

Kdaj je pravi čas za žepnino?

Pravijo, da nikoli ni prezgodaj za učenje, vendar je pomembno najti ravnovesje. Idealno obdobje za začetek je v zadnjih razredih osnovne šole. Takrat so otroci že dovolj zreli, da razumejo osnovne pojme, povezane z denarjem, hkrati pa še vedno dovolj odprti za usmerjanje in učenje.

V tem obdobju so otroci radovedni, sprašujejo, kako deluje svet okoli njih, in so pripravljeni poskusiti nove izkušnje. Prav žepnina je lahko priložnost, da jim ponudimo prvi stik z odgovornim ravnanjem z denarjem.

NAGRADNI KVIZ

Loading...

Koliko žepnine dati?

Višina žepnine je pogosto odvisna od starosti otroka in družinskih finančnih zmožnosti. Pri tej odločitvi moramo upoštevati tudi otrokovo zrelost in naravnanost do denarja. Nekateri otroci so varčni že po naravi in žepnino hitro shranijo, medtem ko drugi zapravijo vse v trenutku, ko jo dobijo. A preden se poglobimo v dejansko številko oziroma točno višino žepnine, se moramo naučiti pravila 80 : 20, zato da bomo na podlagi tega pravila razumeli formulo za izračun višine žepnine.

Kako naj otrok razporedi svojo žepnino?

Ko otroku dajete žepnino, je pomembno, da ga naučite pravilnega razporejanja denarja. Pri tem se lahko držimo pravila 80 : 20, ki pravi, da otrok 80 % žepnine nameni za velike želje, 20 % pa za male. To pomeni, da večji del denarja prihrani za daljnosežnejše cilje, medtem ko manjši del porabi za sprotne, manjše nakupe.

Na začetku je priporočljivo, da otroku pokažete, kako naj razporedi svoj denar. Na primer, če dobi 10 evrov žepnine, mu pojasnite, da naj 8 evrov nameni za varčevanje za večje želje (npr. kolo ali igrača) in 2 evra za sprotne, manjše izdatke (npr. sladoled). Pomembno je, da otrok ne zaokrožuje svojih zneskov, saj bo tako bolje razumel vrednost denarja​.

Če otrok prejme dodaten izredni dohodek, kot je denar za rojstni dan, ga mora prav tako razporediti po pravilu 80 : 20. S tem ga naučimo, da ne zapravi celotnega zneska, ampak večji del prihrani. To je lekcija, ki jo bo otrok prenesel tudi v odraslost.

Ana Vezovišek - Skrinjica želja
Naše skrinjice želja vsebujejo dva režnja: za male in velike želje.

Formula za izračun višine žepnine

Mnenja o tem, koliko naj znaša žepnina, so seveda različna. Mi vam bomo predstavili preizkušeno dobro prakso, ki deluje.

Naš predlog je, da za izračun uporabite naslednjo formulo:

Formula za izračun višine žepnine

VIŠINA ŽEPNINE
=
finančne obveznosti otroka
+
25 % za male in velike želje

Primer

Če otrokove obveznosti znašajo 40 evrov (plačilo mesečne vozovnice, naročnina za telefon in malica), bomo temu znesku dodali še 10 evrov, ki jih otrok razporedi: 2 evra za male želje in 8 evrov za velike želje. Skupaj mu torej damo 50 evrov. Pri tem je pomembno, da nič ne zaokrožujemo, saj nam tudi delodajalec ne zaokroži plače.

Takoj, ko otrok začne prevzemati del obveznosti in mu začnemo dajati žepnino, se torej razmerje med denarjem, ki ga nameni za sprotno porabo, in denarjem, ki ga nameni varčevanju, spremeni. 

Razlog za to leži v tem, da z večino sredstev poravna svoje obveznosti. Za preostanek pa še vedno upošteva pravilo 80 : 20 (80 odstotkov za velike in 20 odstotkov za male želje).

Ko razmišljate o višini žepnine, poleg predlagane formule vseeno upoštevajte še naslednje dejavnike:

  • Koliko si starši sploh lahko privoščimo?
    Tudi mi imamo namreč svoje proračune in žepnina ne sme presegati tega okvira. Če to ni mogoče, je ne damo. Otroci bodo to razumeli, če jim bomo pojasnili. Saj se še spomnite, da k učenju o financah spada tudi iskren pogovor? 
  • Koliko dobijo drugi otroci podobne starosti?
    A pozor: še vedno glavno merilo ostajajo naše zmožnosti.
  • Kraj bivanja.
    Tudi pri tem so razlike. V Sloveniji sicer niso izrazite, pa vendar ponekod obstajajo.
Kadar otrok dobi dodaten denar, recimo darilo ali kakšen drug izredni prihodek, ga mora porabiti skladno s pravilom 80 : 20. Torej tako, kot smo ga učili čisto na začetku. Večino naj prihrani. In zakaj je to tako pomembno? Ker bo navado prenesel v odraslost in bo ob povišici, regresu, božičnici in drugih nagradah vedel, kako naj jih ustrezno razporedi. Ne bo pa – in po mojih izkušnjah to počne večina ljudi – izrednega dohodka nemudoma porabil za eno od tisočih želja, ki si jo bo pohitel izpolnit.

NAGRADNI KVIZ

Izpolnite kviz in sodelujte v žrebu za knjigo: "Na pomoč! Kako naj otroka naučim ravnati z denarjem?"

Akcijski načrt:

Preden otroku daste žepnino, razmislite o njenem namenu oziroma o tem, kako bo z njeno pomočjo začel prevzemati del svojih finančnih obveznosti. Pri izračunu višine upoštevajte dejavnike vpliva in formulo: obveznosti + 25 %.

S tem, ko bomo otroku pomagali denar ustrezno razporediti, bo načrtovanje postalo nekaj samoumevnega, prijetnega in prav nič bolečega. Otroku bo omogočalo popoln nadzor nad denarjem in nevede bo stopil korak naprej proti svoji finančni zrelosti.

Kako otroku dati žepnino?

Dajanje žepnine otroku ne sme biti le formalnost. Zelo pomembno je, da ga ob tem spremlja pogovor o tem, kaj pomeni imeti denar in kako ga uporabiti. Starši se z otrokom dogovorijo o pravilih: 

  • kolikšen del žepnine bo šel za takojšnjo porabo, 
  • koliko bo prihranil (morda celo podaril v dobrodelne namene).

Če otrok zapravi ves denar naenkrat, je to priložnost za učenje. Nikakor mu ne smemo takoj nadomestiti izgubljenega denarja, saj mora občutiti posledice svojih odločitev. S tem mu damo možnost, da se nauči upravljati s financami in sprejema bolj premišljene odločitve v prihodnje.

Če otrok želi vedno samo varčevati, ga moramo vzpodbuditi k temu, da delež zapravi za male želje.

"Otrok se finančnih lekcij ne nauči. Izkusi jih preko dejanj staršev."
– Andrea Stephenson

Pomembnost stalnosti in doslednosti

Žepnina mora biti redna in dosledna, kar otroku omogoča načrtovanje in učenje discipline. Čeprav je včasih lahko mamljivo žepnino “preskočiti” ali jo povišati po trenutni presoji, vam polagamo na srce pomen doslednosti.

Žepnina kot orodje za učenje

Žepnina ni samo način, kako otroku dati denar za sladkarije. Gre za orodje, s katerim otrok razvija pomembne finančne spretnosti. Preko žepnine se nauči razlikovati med potrebami in željami, načrtovati stroške, varčevati za prihodnje nakupe in razumeti, kako ravnati z denarjem v daljšem časovnem obdobju.

Pri celotnem procesu ne pozabite vaditi potrpežljivosti – otroku je potrebno dati dovolj časa in priložnosti, da se nauči upravljati s svojimi sredstvi. Pomembno je tudi, da se starši zavedamo, da bodo napake del tega procesa. Prav te napake pa so lahko najboljše učne priložnosti.

Postavite temelje za finančno odgovornost

Žepnina je eden izmed prvih velikih korakov v otrokovi finančni vzgoji. Pomaga mu razviti občutek za denar, načrtovanje in odgovornost. Starši so tisti, ki s svojo doslednostjo in pravilnim pristopom postavijo temelje za prihodnost, v kateri bodo njihovi otroci sposobni upravljati s svojimi financami.

Žepnina ni le dodatek, ampak naložba v otrokovo prihodnost.

Ne pozabite sodelovati v našem kvizu o finančni vzgoji otrok!

Ne le, da boste preizkusili svoje znanje o finančni vzgoji, ampak boste imeli tudi priložnost osvojiti knjigo, ki vam bo pri tem pomagala. 

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri svojem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri svojem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!
Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp