Finančna vzgoja otrok

Otroci so radovedna bitja, ki hitro nabirajo svoje ideje o tem, kako svet deluje. Zato je pomembno, da jim že od malih nog predstavimo tudi denar – kaj je, kako ga (pri)dobimo in predvsem, kako z njim ravnamo. Ne želimo si, da si bodo finančni svet interpretirali sami in o njem privzeli neučinkovita prepričanja ter kvarne navade. To smo doživeli že sami in vemo, da smo v odrasli dobi obžalovali. Predvsem pa smo bili primorani zavoljo finančne stabilnosti in miru svoj odnos do denarja prevetriti in usvojiti nove veščine. Svoje otroke lahko boljše opremimo in pospremimo v svet ter življenje, ki se zdi vedno bolj kot le serija finančnih odločitev.

Starši, v tokratnem prispevku vas čaka tudi zabavni kviz o finančni vzgoji otrok in podarilnik! Ne zgrešite ju in osvojite super nagrado!

Finančna vzgoja otroka je kot učenje plavanja –
če jih ne naučimo pravilnih tehnik, bodo ves čas le lovili sapo.

Zakaj je finančna vzgoja otrok sploh pomembna naloga staršev?

Otroci, ki že zgodaj razumejo osnove denarja, bodo odrasli v odgovorne posameznike, ki znajo varčevati, načrtovati in pametno trošiti. Ne gre samo za to, da vedo, kaj pomeni imeti “več” ali “manj”, temveč za to, da razumejo vrednost odgovornega ravnanja z denarjem – nekaj, kar jim bo koristilo vse življenje.

In res – noben odrasel ni še nikoli rekel: “Uf, škoda, da so me starši naučili ravnati z denarjem!”

Finančna pismenost ni več zgolj bonus veščina, ampak nuja. Bolj kot otroke učimo o teh stvareh zdaj, manj bodo v prihodnosti odvisni od sreče ali slabih finančnih odločitev. Otroci, ki že zgodaj razumejo pomen varčevanja, so bolj pripravljeni na življenje. In starši, ne skrbite – učenje denarnih lekcij je lahko tudi zabavno in vključujoče.

Kaj pravite na to, da začnemo že danes?

Kako zastaviti finančno vzgojo otrok?

Finančna vzgoja otrok ni nekaj, kar podedujemo. Gre za veščino, ki jo razvijamo postopoma, skozi male vsakdanje lekcije. In kdaj z njimi začeti? Čim prej! Otroci že zgodaj začnejo opažati, kako svet deluje. Prvi stik z denarjem lahko pride že pri štirih ali petih letih, ko z njimi obiščete trgovino in jim razložite, da za stvari, ki jih želimo, potrebujemo denar.

Nasvet št. 1: Sprehod po trgovini kot lekcija o denarju

Obisk trgovine je zlata priložnost, da otroku razložite, kaj pomenijo cene in kako izbiramo med različnimi izdelki. Z lahkoto lahko vpletemo pogovor o tem, zakaj ne moremo kupiti vsega, kar vidimo na policah. Povabite otroka, naj vam pomaga izbrati nekaj, kar potrebujete, in ga spodbudite, da primerja cene. S tem se otroci naučijo vrednosti denarja in pomena izbire.

Nasvet št. 2: Žepnina – več kot le dodatek

Žepnina je super način, kako otroka naučiti odgovornosti. Če otrok prejme žepnino, naj bo to redno in vnaprej določeno. Pustite mu, da odloča, kako jo bo porabil, a hkrati bodite tam, da ga vodite. Ko otrok porabi vse in se nauči, da naslednji teden ne bo več dodatka, dobi pomembno lekcijo o načrtovanju porabe. Žepnina ni zgolj darilo – je prva priložnost, da otrok upravlja svoje finance.

Nasvet št. 3: Osnove varčevanja

Otrokom lahko na preprost način razložite, zakaj je pomembno, da ne porabijo vsega denarja takoj, ko ga prejmejo. Spodbujajte jih, da nekaj svojega denarja prihranijo za posebne cilje. Tako se bodo naučili, da zadovoljstvo pride tudi s potrpežljivostjo in načrtovanjem. Pomembno je, da otroku pokažete, kako doseči dolgoročne cilje, pa naj gre za nakup igrače ali pa večje želje, kot je kolo. Varčevanje je ključni del finančne pismenosti, saj otroka nauči vrednotiti prihodnje potrebe in želje.

Tako, s preprostimi koraki lahko že zelo zgodaj vpeljemo ključne finančne lekcije. In ne pozabite, bolj kot je učenje zabavno in vključujoče, hitreje se bodo otroci navadili razmišljati odgovorno o denarju.

Kviz: Kako dobro obvladam finančno vzgojo otrok?

Starši, sedaj je čas, da preverite svoje znanje iz finančne vzgoje otrok! Za vas smo pripravili preprost in poučen kviz, s katerim boste lahko preizkusili svoje znanje in ga na zabaven način nadgradili.

Ampak to še ni vse! Če izpolnite kviz, se samodejno vključite v podarilnik, kjer bomo med sodelujočimi izžrebali 10 srečnežev, ki bodo prejeli knjigo o finančni vzgoji otrok.

Preizkusite se, uživajte in morda bo knjiga kmalu v vaših rokah!

PODARILNIK

Izpolnite kviz in sodelujte v žrebu za knjigo: "Na pomoč! Kako naj otroka naučim ravnati z denarjem?"
Loading...

Začetek finančne vzgoje se začne že pri rojstvu

Ko govorimo o finančni vzgoji otrok, večina pomisli na pogovore z otroki, ko so ti stari že nekaj let. A finančna vzgoja otroka se začne že pred njegovim rojstvom. Ne, s tem ne mislimo, da nosečnica na trebušček natakne slušalke in vsak večer dojenčku predvaja borzne podcaste.

Rojstvo otroka je idealna priložnost, da starša nežno "finančno vzgojita" tudi babice, dedke in ostalo sorodstvo ...

Prva priložnost za dolgoročno razmišljanje pride ob izbiri daril za novorojenčka. Starša sta tista, ki določita, kaj resnično potrebuje njun malček, in prav ona lahko sorodnike ter prijatelje usmerita, kako želita poskrbeti za otrokovo prihodnost. To je idealna priložnost, da starša nežno “finančno vzgojita” tudi babice, dedke in ostalo sorodstvo, kajti z izbiro darila lahko že zdaj postavita temelje za prihodnje finančne odločitve.

Najboljše darilo za novorojenega otroka je …

Ljubezen.

Pozornost, objemi, bližina, crkljanje. Dojenček ne potrebuje veliko materialnega, potrebuje ljubezen, in tega lahko vsak izmed nas nakloni v izobilju.

Kdo pa dejansko potrebuje darilo?

Novopečena starša.

Ravnokar sta pospremila novo bitje v življenje, kar je čudovita, a tudi izjemno zahtevna izkušnja. Fizična izčrpanost ob rojstvu je le začetek – sledijo noči brez spanja in novi izzivi. Z rojstvom otroka pridobita naziv, ki ostane za vse življenje: starša. In s tem pride tudi velika odgovornost. To malo bitje morata opremiti za uspešno in srečno življenje. Iskala bosta nemogoče rešitve in premagovala nepredvidene izzive, da bo to bitje postalo samostojen, zrel in zadovoljen posameznik.

Torej, kdo zasluži darilo? Starša. Podpora, čestitke in priznanje gredo predvsem njima.

Kaj podariti novopečenim staršem?

Naše priporočilo

Novopečenim staršem je najboljše darilo ob rojstvu novorojenca naslednje:

“Denar? To je pa tako neosebno …” 

Ja, denar. Naj pojasnimo.

Denar je lahko samo denar – darilo brez domišljije. Lahko pa je nekaj veliko več, če ga pospremimo s posebnim pojasnilom (in priporočilom).

Naše priporočilo

Priporočamo, da starši v otrokovem imenu odprejo varčevalni račun, najbolje pri eni izmed sodobnih neo-bank. Na ta račun lahko sorodniki ob vsaki priložnosti prispevajo denar namesto materialnih daril.

STROKOVNI KOMENTAR
»Na računu otroka naj vrednost ne preseže 1000 €. Če se bi denarja nabralo več, je pametno razmisliti o tem, da bi starši ta denar v imenu otroka investirali. "

In zakaj je finančna knjiga primerno darilo?

Noben otrok se ne rodi z navodili za uporabo. V hitro razvijajočem se svetu starši od sebe ne morejo pričakovati, da bodo obvladali vsa področja, vključno s finančno vzgojo. Knjiga jim bo pomagala razumeti, kako otroka vzgojiti v finančno pismenega posameznika. Takšna vzgoja odpira vrata do finančne stabilnosti, brezskrbnosti in samozavesti – temelji za uspeh v vseh življenjskih vidikih.

Izkoristite priložnost, da knjigo o finančni vzgoji otrok prejmete brezplačno!

Nežno starševstvo se začne pri starših: Zakaj je finančna pismenost ključna tudi za starše

Obstaja še en razlog za to, da mladim staršem podarite tovrstno knjigo. Ta je morda nekoliko neprijeten, a je nujno, da ga osvetlimo. Statistika kaže, da več kot 56 % Slovencev živi iz meseca v mesec, brez ustrezne finančne rezerve ​(vir: Valicon). Prav tako je finančno pismenih le 44 % prebivalcev Slovenije, kar pomeni, da večina nima osnovnih znanj za odgovorno upravljanje osebnih financ​ (vir: Svet kapitala)​.

Kako lahko takšni starši zagotovijo finančno pismenost svojim otrokom, če sami nimajo ustreznega znanja? Starši moramo začeti pri sebi. Nežno starševstvo ni namenjeno le otrokom, ampak tudi nam – z razvojem veščin, ki jih morda še nismo usvojili. In finančna pismenost je odličen začetek, še posebej v zgodnjem obdobju otrokovega življenja, ko imajo starši še čas, da te veščine privzamejo in jih lahko kasneje v otroštvu prenesejo naprej.

Finančna vzgoja kot temelj za svetlo prihodnost

Finančna vzgoja ni le še ena stvar na seznamu starševskih nalog – je naložba v prihodnost vašega otroka. Ko otroka učite, kako ravnati z denarjem, mu dajete veščine, ki jih bo nosil s seboj skozi celo življenje. V svetu, kjer so finančne odločitve na vsakem koraku, je finančna pismenost ena najbolj pomembnih veščin, ki jih lahko predamo svojim otrokom.

Nežno starševstvo ni namenjeno le otrokom, ampak tudi nam, odraslim – z razvojem (finančnih) veščin, ki jih morda še nismo usvojili.

In ne pozabite sodelovati v našem kvizu!

Ne le, da boste preizkusili svoje znanje o finančni vzgoji, ampak boste imeli tudi priložnost osvojiti knjigo, ki vam bo pri tem pomagala. Vaši otroci si zaslužijo svetlo finančno prihodnost – naj se ta začne graditi že danes.

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri svojem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!

PRVEGA ČASTIMO MI!

Zakaj bi se soočali s finančnimi dilemami sami? Zaupajte našim strokovnjakom in skupaj bomo dosegli najboljše rezultate. Prijavite se na posvet pri svojem osebnem finančnem svetovalcu zdaj!
Kdor deli, znanje podari.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp