nacrt_financiranja

Načrt financiranja je načrt, v katerem natančno opredelimo cilj financiranja, izberemo način financiranja, določimo dinamiko črpanja, analiziramo trg in ponudbo ter predvidimo različne scenarije glede na mogoče nepredvidene dogodke v času odplačevanja glavnice. V sklopu načrta analiziramo vpliv bodočih mesečnih obveznosti na vaš osebni oz. družinski proračun. Načrt predvideva različne scenarije v času odplačevanja in vam prikazuje možne odzive.

Zakaj potrebujete načrt financiranja?
V načrtu bomo pregledali trg ponudnikov financiranja in izbrali ustreznega in primernega glede na vašo finančno situacijo.
Z načrtom bomo analizirali vpliv bodočih mesečnih obveznosti na osebni oziroma družinski proračun
V sklopu načrta financiranja bomo razčlenili najboljše ponudbe, s predlogom izbire najprimernejše.
Načrt bo vseboval prikaz različnih dogodkov in odzivov v času odplačevanja.
S kakovostnim načrtom financiranja se boste izognili slabim odločitvam, neplačanih kreditom in finančnim težavam.
Tisti, ki izdelajo načrt financiranja prihranijo v povprečju 10 odstotkov vrednosti kredita v primerjavi s tistimi, ki se zadolžijo tako, da se z banko ogovorijo sami.
Z izdelanim načrtom financiranja se nenadnih sprememb na finančnem trgu ne boste prestrašili, saj boste nanje pripravljeni.

Kaj lahko storite takoj?

Preberite knjigo Osebni finančni načrt,

ki bi jo, po mnenju urednika revije Moje Finance, mag. Matjaža Nidorferja, moral prebrati vsak Slovenec pred svojim 25. letom starosti.

To je temeljni cestni zemljevid, ki ga potrebujemo, da bi dosegli finančne cilje. Ni pomembno, kakšni cilji so – na primer nakup nepremičnine, omogočiti otrokom najboljše šole, pokojnina pri petdesetih in podobno – temveč da jih načrtujemo. S tem se bo verjetnost, da jih bomo tudi dosegli, občutno povečala, piše v uvodu pred kratkim izdane knjige Osebni finančni načrt avtorja Mitje Vezoviška.

Glavni namen te knjige je spodbuditi vsakega posameznika k odločitvi za izdelavo tako načrta financiranja kot tudi osebnega finančnega načrta in ponuditi nasvete, orodja in smernice za njegovo izdelavo.

V knjigi boste našli odgovor na vprašanje, zakaj sploh potrebujete načrt financiranja, in konkretne nasvete, kako se lotiti njegove priprave pa tudi uresničevanja. Avtor natančno opisuje, kako se pravilno in ustrezno lotiti načrta financiranja, kdo vam ga lahko pomaga izdelati in kaj konkretno storiti, ko načrt že imate. Poleg tega boste v knjigi našli tudi konkreten primer izdelanega načrta financiranja.

S klikom na sliko si prenesite izsek iz knjige
S klikom na sliko lahko preverite katere so glavne sestavine načrta financiranja

Zadolžite se varno in poceni

saj boste v nasprotnem primeru ogrozili svoj osebni oziroma družinski proračun

Zadolžiti se pomeni, da kupimo nekaj, česar si v resnici tisti trenutek ne moremo privoščiti. Največkrat se zadolžimo, ko gradimo ali kupujemo nepremičnino, in takrat posežemo po dolgoročnem kreditu na 10, 15, 20 ali več let. Ker so zneski navadno precej visoki, je tveganje za to, da se nam nekje na poti odplačevanja zalomi, toliko večje. Zato je izredno pomembno, da se pred najemom kredita pripravimo na vse mogoče scenarije in se zadolžimo varno.