osebni_financni_nacrt

Finančno načrtovanje ni samo za bogate, kot pogosto menijo tisti, ki še nimajo izdelanega osebnega finančnega načrta. Študije kažejo, da lahko osebni finančni načrt koristi vsem, ne glede na njihovo premoženje ali višino prihodkov. Tisti, ki načrtujejo, varčujejo več in so bolj samozavestni glede svoje finančne prihodnosti.

Glavne koristi izdelave osebnega finančnega načrta lahko strnemo v sedem točk, in sicer:
Živeli boste bolj sproščeno, z manj stresa in imeli boste več časa zase in za tisto, kar vam je v življenju najpomembnejše.
Sčasoma boste napredovali po družbeni lestvici, saj boste izgradili premoženje, ki vam bo zagotavljalo osnovno finančno varnost in vam dalo samozavest pri vseh življenjskih odločitvah.
Zavedali se boste tveganj, na katere prej niste niti pomislili, hkrati pa boste poskrbeli za ustrezno zaščito v primeru nesreče, nezgode, izgube službe ali zloma na borzi.
Imeli boste pregled nad napredkom pri doseganju svojih finančnih ciljev, kar vas bo dodatno motiviralo za varčevanje.
Spoznali boste, kam gre vaš denar, kakšne napake delate pri upravljanju denarja in kaj se zgodi, ko prevzamete nadzor nad vsakim evrom, ki ga porabite.
Z načrtom boste preverili, kako realni so vaši cilji in kaj morate storiti, da jih boste dosegli.
Jasno boste določili svoje finančne cilje, jih ovrednotili in si postavili časovne roke.

Kaj lahko storite takoj?

Preberite knjigo Osebni finančni načrt,

ki bi jo, po mnenju urednika revije Moje Finance, mag. Matjaža Nidorferja, moral prebrati vsak Slovenec pred svojim 25. letom starosti.

To je temeljni zemljevid, ki ga potrebujemo, da bi dosegli finančne cilje. Ni pomembno, kakšni cilji so – na primer nakup nepremičnine, omogočiti otrokom najboljše šole, pokojnina pri petdesetih in podobno – temveč da jih načrtujemo. S tem se bo verjetnost, da jih bomo dosegli, občutno povečala, piše v uvodu pred kratkim izdane knjige Osebni finančni načrt avtorja Mitje Vezoviška.

Glavni namen te knjige je spodbuditi vsakega posameznika k odločitvi za izdelavo osebnega finančnega načrta in ponuditi nasvete, orodja in smernice za izdelavo.

V knjigi boste našli odgovor na vprašanje, zakaj sploh potrebujete osebni finančni načrt in konkretne nasvete, kako se lotiti njegove priprave pa tudi uresničevanja. Avtor natančno opisuje, kako se pravilno in ustrezno lotiti načrta, kdo vam ga lahko pomaga izdelati in kaj konkretno storiti, ko načrt že imate. Poleg tega boste v knjigi našli tudi konkretne primere izdelanih načrtov.

S klikom na sliko si prenesite izsek iz knjige
S klikom na sliko si poglejte primer osebnega finančnega načrta

Izdelajte si osebni finančni načrt

V razvitih gospodarstvih se odgovorni posamezniki ne sprašujejo več, ali potrebujejo osebni finančni načrt ali ne. Dejstvo je, da ga potrebuje vsakdo.

Ogromna ponudba finančnih produktov, storitev in tudi svetovalcev na eni ter vedno večje število in pogostost finančnih odločitev na drugi strani povzroča veliko zmedo. A to ne pomeni, da je najbolje vse skupaj kar odmisliti. Če ne bomo upravljali osebnih financ in izdelali osebnega finančnega načrta, bomo prej ali slej zašli v resne finančne težave. Najkasneje takrat, ko se bomo upokojili!

Prvi korak pri izdelavi načrta je, da ugotovite, kam gre vaš denar. Aplikacija Moj budget je idealno orodje, s katerim boste že po enem mesecu natančno vedeli, za kaj vse porabljate denar in kje se skrivajo priložnosti za znižanje življenjskih stroškov. Če ta podatek že imate ali pa bi radi “preskočili vrsto”, vam lahko osebni finančni načrt pomagamo izdelati mi.