mitja-bg

"Vse je v glavi in vse se zgodi z namenom. Morda v tistem trenutku ne vemo zakaj, a če na vsak dogodek gledamo pozitivno, potem bomo čez čas spoznali, da je to, kar se nam je zgodilo, pravzaprav dobro!"

Sem dolgoletna stranka gospoda Mitje Vezoviška in njegove ekipe, kar dokazuje moje zaupanje in zadovoljstvo. Varčujem predvsem za čas upokojitve. Storitev Moj skrbnik s Premium aranžmajem mi omogoča, da je vodenje moji financ opravljeno strokovno in kakovostno, čeprav se sama nimam časa ukvarjati z njimi. K sodelovanju z ekipo Vezovišek & Partnerji sem pred leti pritegnila tudi moža, ki je danes prav tako stalna stranka.
Bojana Boh Podgornik
Pozitivno je, da ne obljubljate neralnih donosov oziroma opozorite na tveganja naložb, ki potencialno prinašajo večje donose. Pozitivna je tako izkušnja s komuniciranjem preko portala Moj skrbnik, kot tudi celovita storitev v sklopu premium računa.
Edvard Šimec
Glede vaših storitev in upravljanja portfelja, lahko samo pohvalim! Seveda bi si želel večjih donosov, vendar se zavedam, da ni vse odvisno od vas. Želim si, da tudi naprej optimalno skrbite za moja finančna sredstva.
Vojko Kozorog
Z g. Vezovišekom sva začela sodelovati v obdobju, ko še ni nihče niti slutil krize in so bile stvari dokaj enostavnejše kot so danes. Ko je iz prejšnjega okolja "presedlal" v drugo sva šla avtomatično z njim. Jasno nama je, da dolgoročen posel ustvarjajo dobri in pošteni odnosi, odnose pač ustvarjamo ljudje. To načelo ne velja le za g. Vezoviška ampak resnično za vse člane ekipe s katerimi sva imela opravka do sedaj. Finančni trg je viharno morje. Zato vsi rabimo vrhunsko usposobljenega skiperja, da s skupnimi moćmi previharimo viharje in plujemo naprej.
Branko in Karmen Podmenik
Priznan kulinarik in njegova žena
Moje mnenje o delu in sodelovanju z eno besedo: ODLIČNO! G. Vezovišek je za nas organiziral delavnico, ki je bila izvedena strokovno in v skladu z dogovorom. Vse je bilo urejeno, pripravljeno. Tudi kot stranka sem zelo zadovoljen, saj je vse urejeno takoj. Ko bi vsaj bilo povsod tako.
Alan Dornik
Direktor Zumtobel

Moja zgodba v svetu financ je podobna zgodbi mnogih. Kot mlad, ambiciozen študent ekonomije sem si življenje predstavljal zelo enostavno. Normalno se mi je zdelo, da bom po koncu študija dobil zaposlitev, da bom kmalu postal direktor in si z lahkoto kupil stanovanje. Hm, kako sem bil naiven!

Po uspešno končanem univerzitetnem študiju ekonomije v Mariboru sem sklenil, da bom živel v Ljubljani. Seveda je ta načrt vključeval službo v dobro stoječem podjetju, stanovanje, avto itd. In res, druga prijava na razpisano delovno mesto mi je uspela. Izbrali so me izmed 128 kandidatov, ki so tisti dan prišli na razgovor za delovno mesto produktnega vodje v komercialni diviziji podjetja Revoz d.d. (zdaj Renault Nissan d.o.o.), ki je imelo sedež na Dunajski cesti v Ljubljani. Brez izkušenj in delovne prakse niti nisem spraševal po plači in bonitetah. Toda kmalu sem ugotovil, da si s plačo, ki je bila takrat v višini blizu današnje minimalne plače, v Ljubljani ne morem privoščiti drugega kot najemniško stanovanje veliko 30 m2. Tako sem se začel spraševati kako bom sploh kdaj prišel do lastnega dvosobnega stanovanja?

Najprej sem se po nasvet seveda zatekel k najbližjim. Mama, ki je po poklicu računovodja in ima prav tako diplomo iz ekonomije, mi je svetovala, da naj malo potrpim, saj se mi bo plača kmalu izboljšala, do takrat pa naj varčujem. Hm, varčujem z minimalno plačo, ob tem da plačujem najemnino v Ljubljani? No, ker sem odraščal v Zasavju, kjer je večina imela nizke prihodke, sem z denarjem znal ravnati racionalno. Tako sem se odločil, da bom v svoj mesečni proračun vgradil osnovno pravilo upravljanja z osebnimi financami, to je, da bom 10 odstotkov svojih prihodkov dajal na stran, torej varčeval z namenom doseganja dolgoročnih finančnih ciljev. Po posvetu s starši sem se odločil za varčevanje pri banki NLB v okviru nacionalne stanovanjske varčevalne sheme z namenom, da bom čez pet let kupil lastno stanovanje … Še kar sem bil naiven!!

Odločitev, da bom varčeval je bila ena izmed najboljših odločitev, kar sem jih sprejel v življenju, saj je pomenila prvi korak odmika od privzgojenih navad iz socializma. Doma smo namreč vedno živeli od plače do plače, čeki so bili včasih edino plačilno sredstvo, saj je bil limit na banki vedno znova prehitro dosežen … A samo s “paketno” rešitvijo za “ovce” nisem bil zadovoljen. Saj sem vendar diplomiral iz ekonomije in več vem kot drugi – ne?!

Zato sem se odzival na različne novosti in povabila na predstavitve enkratnih priložnosti. Amway in podobne priložnosti mi niso prepričale, zanimanje mi je vzbudil šele nekdo, ki mi je ponujal donosnejše varčevanje, kot je bilo tisto na banki. Spet sem mislil, da veliko vem, a sem bil vseeno previden, ko so mi razlagali o naložbah v najboljša svetovna podjetja, dividendah in rasti svetovanih kapitalskih trgov. Ko sem že petič prišel na predavanje, so me po njem posedli v pisarno. In takrat mi je eden od promotorjev dejal: “Mitja, mi ti ponujamo suho zlato! Odloči se zdaj ali nikoli!” Bil je zelo prepričljiv, zato sem popustil in prekinil varčevanje pri banki ter začel varčevati v skladu BNP Paribas First Selection, kamor sem vplačal preko borzno posredniške hiše Medvešek Pušnik. Za to, da sem lahko začel varčevati, sem moral plačati še 900 evrov, poleg tega pa vsakokrat tudi vstopno provizijo v višini 5 odstotkov. In to še ni bilo vse! Po tem, ko sem začel vplačevati v sklad, sem se seveda začel tudi izobraževati. Najprej do te mere, da sem začel verjeti, da je sklad BNP Paribas First Selection suho zlato, zato sem to razlagal tudi vsem naokoli.Nekaj ljudi mi je sledilo in so še sami, z mojo pomočjo, začeli varčevati v tem skladu.To je bil višek moje naivnosti!

Kmalu so se mi obzorja začela jasniti: spoznal sem, da sem bil zaveden in da sem zavedel tudi nekaj svojih znancev in prijateljev. Odločil sem se, da nikoli več ne bom zaupal “prodajalcem” enega produkta. Druga odločitev, ki sem jo sprejel pa je bila še pomembnejša. Odločil sem se, da bom pridobil vse razpoložljivo znanje o upravljanju z osebnimi financami in da bom to znanje delil z drugimi, da bi jih obvaroval pred tem, kar sem doživel sam. Najprej sem delal samostojno, nato pa sem sestavil majhno ekipo in podpisal pogodbe o sodelovanju z Raiffeisen banko, zavarovalnico Tilia itd.

Leto 2005 je bila moja prva prelomnica, saj sem se, na pobudo svoje boljše polovice dogovoril za kosilo z lastnikom Svetovalne skupine INDIVIDA. Mark me je očaral že ob prvem stiku, očitno pa sem tudi jaz pustil dober vtis, saj sva se dogovorila, da bova Svetovalno skupino INDIVIDA naprej gradila skupaj. Takrat sem se odločil, da bom postal neodvisni osebni finančni svetovalec, ki bo strankam pomagal dosegati njihove finančne cilje hitreje, z manjšimi vložki in stroški ter brez stresa.

Leta 2010 sem magistriral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani z nalogo “Vloga in pomen osebnega finančnega svetovalca v Sloveniji”. V sklopu priprave magistrske naloge sem spoznal, da je finančno svetovanje v Sloveniji še v povojih, saj ne poznamo niti izobraževalnega programa niti licence za osebnega finančnega svetovalca. To sploh ni klasificiran poklic, kar je posledica pomanjkanja tradicije in nizke ravni finančne pismenosti v Sloveniji. Na osnovi tega spoznanja sem začel spodbujati k ureditvi in klasifikaciji poklica ter finančnemu opismenjevanju. Danes ponosno povem, da sem avtor in sodelujem v vseh programih finančnega opismenjevanja, ki obstajajo v Sloveniji, in sicer “Mladi in denar“, ki je namenjen finančnem opismenjevanju mladih v osnovnih in srednjih šolah, “Play smart“, ki ga uporabljajo profesionalni športniki in “Vem, da ne vem“, ki skrbi za finančno pismenost odraslih.

Zadnja, tretja prelomnica pa se je zgodila pred nedavnim, v letu 2014, ko sem se odločil slediti lastni viziji in smo z Ano in partnerji začeli graditi najbolj prepoznavno svetovalno hišo v Sloveniji. In ne, danes več nisem naiven!

Eden najbolj priznanih in izkušenih osebnih finančnih svetovalcev v Sloveniji in eden redkih, ki so pridobili naziv upravljavec osebnega premoženja (wealth manager).

Mitja že vrsto let znanje in izkušnje uspešno prenaša na sodelavce, manj izkušene svetovalce, stranke in druge ljudi. Svoje 13-letne izkušnje na področju osebnega finančnega svetovanja, širok nabor referenc in njegova avtorska dela ga umeščajo na vodilno mesto med strokovnjaki za osebne finance v Sloveniji.

Mitja je leta 2010 magistriral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani s temo “Vloga in pomen osebnega finančnega svetovalca v Sloveniji” in ob tem tudi javno predstavil pobude za izboljšanje finančne pismenosti Slovencev ter umestitev poklica osebni finančni svetovalec v slovensko okolje. Danes lahko ponosno pove, da je avtor in sodeluje pri vseh programih finančnega opismenjevanja v Sloveniji, in sicer “Mladi in denar“, ki je namenjen finančnem opismenjevanju mladih v osnovnih in srednjih šolah, “Play smart“, ki ga uporabljajo profesionalni športniki in “Vem, da ne vem“, ki skrbi za finančno pismenost odraslih.

V zadnjem obdobju je, skupaj s partnerji v podjetju Vezovišek & Partnerji, v Sloveniji uvedel popolnoma nov koncept svetovanja, ki temelji na svetovalnih storitvah in predstavlja odmik od ustaljene prakse “svetovanja” pod krinko prodaje finančnih produktov. Pred tem je vrsto let vodil najstarejšo svetovalno skupino v Sloveniji in bil glavni avtor razvoja svetovalnih storitev kot so Osebni finančni načrt, Pokojninski načrt, Premium – spremljanje naložbenih portfeljev ipd. s pomočjo katerih za svoje stranke vedno poišče optimalne rešitve za doseganje njihovih finančnih ciljev.

O njegovi strokovnosti pričajo tudi številni v medijih članki, komentarji in intervjuji v medijih ter delavnice in seminarji s področja upravljanja z osebnimi financami, ki jih vodi. Vedno stremi k izgradnji dolgoročnih odnosov s strankami, saj se zaveda, da lahko le tako strankam pomaga dosegati zastavljene cilje. Rezultati kažejo, da njegove stranke bistveno hitreje in z manj stresa dosegajo svoje finančne cilje.

Mitja ima za opravljanje svojega poklica vsa potrebna dovoljenja, licence združenja družb za upravljanje, zavarovalniškega združenja ter tudi združenja članov borze vrednostnih papirjev. Njegov etični čut mu narekuje popolnoma neodvisno svetovanje, kar je za njegove stranke velika prednost. Svojim strankam vedno pripravi individualni načrt, ki ga prilagodi njihovim željam in potrebam.

Pri svojem delu zagovarja timski pristop. Ničesar ne prepušča naključju in se zaveda, da je doseganje finančnih ciljev strank dolgoročen proces, ki ga lahko izvaja le vrhunsko usposobljena ekipa strokovnjakov. Zato ga pri svetovanju strankam pomembno podpirajo člani njegove ožje ekipe in zunanji strokovnjaki. Tesno sodeluje s številnimi, med njimi so najpomembnejši analitiki kapitalskih trgov, davčni svetovalci, računovodje in pravniki. Ti sestavljajo ključna podporna tima, in sicer naložbenega ter ekspertnega, brez katerih pravo finančno svetovanje v pravem pomenu besede ne bi bilo mogoče.

Knjiga: Osebni finančni načrt
V njej boste našli odgovor na vprašanje, zakaj sploh potrebujete osebni finančni načrt in konkretne nasvete, kako se lotiti priprave pa tudi uresničevanja načrta. V knjigi je natančno opisanih vseh šest sestavin osebnega finančnega načrta, kdo vam ga lahko pomaga izdelati in kaj konkretno storiti, ko načrt že imate.
Finančno opismenjevanje mladih
V sodelovanju z revijo Moje finance in kolegi strokovnjaki v šolskem letu 2014/2015 za višje razrede osnovnih šol ter vse letnike srednjih šol pripravljamo krožek finančnega opismenjevanja mladih. V ta namen smo smo pripravili praktičen priročnik za učitelje, ki jih bomo izobrazili najprej, da bodo znanje lahko učinkovito prenašali na mlade.
Magistrska naloga - Vloga in pomen osebnih finančnih svetovalcev v Sloveniji
Vloga in pomen osebnega finančnega svetovalca nista povezani z večino stvari, ki jih od njega pričakujejo uporabniki finančnih storitev in ki jih potencirajo mediji. Njegova vloga je vodenje strank skozi čustveno minsko polje finančnih odločitev.
Osebni finančni načrt
Osebni finančni načrt lahko opredelimo kot načrt, v katerem natančno zastavimo svoje finančne cilje in opišemo svoje prihodnje ravnanje na področju porabe, zaščite, varčevanja, financiranja in investicij, ki bo usmerjeno v doseganje zastavljenih ciljev.
Pokojninski načrt
Pokojninska problematika je kot tempirana bomba, ki se bo sprožila najkasneje leta 2025, če ne bomo ukrepali. Ukrepanje države pa ne bo dovolj, velik del bremena bo nase moral prevzeti vsak posameznik. Zato vsakdo potrebuje ustrezen pokojninski načrt.
Moj budget
Moj budget je enostavna, uporabniku prijazna aplikacija, s katero boste imeli osebne finance pod nadzorom. Od vas zahteva le vnos vaših prihodkov in odhodkov, vse drugo pa naredi sama, namesto vas.